Yapay Zekalardaki İnsan Seslerinin Neden Hep Kadınlara Ait Olduğu Dikkatinizi Çekti mi?

0
0
0
0
0
Yapay Zekalardaki İnsan Seslerinin Neden Hep Kadınlara Ait Olduğu Dikkatinizi Çekti mi?
Bilgisayar bilimleri profesörü Jason Mars, yapay zekanın sesleriyle ilgili NY Times’a açıklamalarda bulundu.

Jason Mars, yapay zeka üzerine bir girişimde bulunan, aynı zamanda bilgisayar bilimleri profesörü olan siyahi bir Amerikalı. Siri’ye ya da Cortana’ya benzer bir sistemi bilgisayarlar üzerinde geliştirmeye çalışan Mars, kendi projesinde bilgisayar veri giriş çıkışlarının bu sistem üzerinden yapılmasını sağlamaya çalışıyor. 

Yaratıcısı olduğu yapay zeka uygulaması (Clinc) ise beyaz tenli ve yardımsever bir bayanın sesini andırıyor. Bu farklılığın sebebiyle ilgili sorulan soruya cevap veren Mars, ‘İnsanlar bilgisayar yazılımı ile konuştuklarında, cevabı siyahi bir erkeğin sesinden almalarını ilginç bulacaklardı. Önceliğimiz ürün satmak olduğu için dünya genelinde örtbas edilen önyargıları vurgulamamaya çalışıyoruz’ açıklamalarında bulundu. 

Cortana’da konuşan kadının sesi, Halo oyununda konuşan kadının sesiyle aynı. Yapılan araştırmalarda hem kadınların hem de erkeklerin büyük bir çoğunluğu, yapay zekada kadın sesi duymak istediklerini belirtmişler. Geçtiğimiz günlerde Google ses odaklı birçok ürün tanıttı ve bu ürünlerin hepsinde de genç bir kadının sesini kullandı. Yani kadınları bu sektörün hemen hemen tek hakimi olarak gösterebiliriz, bir istisna dışında.

Bu istisna, IBM’in yapay zekası Watson’a ait. Watson, bu zamana kadar duyduğumuz yapay zeka sesleri arasında erkek sesine sahip tek yapay zeka olarak göze çarpıyor.

Eğer sonuca bağlarsak insanlar, kadın sesi duyduklarında bilgisayarla değil de gerçek bir kadınla konuştuğu hissiyatına kapıldıkları için şirketler de tercihlerini bu yönde kullanıyorlar.

Kaynak : http://webrazzi.com/2016/10/21/yapay-zekada-kullanilan-insan-seslerinin-rengine-hic-dikkat-ettiniz-mi/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0