Yapay Zekaya Sahip İlk Dünya Gözlem Uydusu Fırlatılmaya Hazır

7
1
0
0
0
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzaydan veri aktarımını daha verimli hâle getirmenin yollarını arıyor ve bunun için yapay zekadan yararlanmayı düşünüyor. ɸ-Sat veya PhiSat olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisi, toplanan verileri daha verimli bir hale getirecek.

Birkaç ay sonra, uzayda bulunan bir uzay aracından Dünya’ya veri gönderme işleminin verimliliğini arttıracak olan yapay zeka destekli bir Avrupa uydusu yayınlanacak. ɸ-Sat veya PhiSat olarak adlandırılan bu devrim niteliğindeki yapay zeka teknolojisi, FSSCat görevini oluşturan iki CubeSat'tan biri üzerinde uzaya uçacak.

2017 Copernicus Masters kazananı olan FSSCat, İspanya'daki Universitat Politècnica de Catalunya tarafından önerildi. FSScat, Avrupalı şirketler ve enstitüleri konsorsiyumu tarafından geliştirildi. Her biri neredeyse bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde olan iki CubeSats, en gelişmiş çift mikrodalga ve hiperspektral optik aletlerle Copernicus Land ve Marine Environment hizmetleri aracılığıyla sağlanabilecek verileri toplayacak. Ayrıca bir dizi uydu içi iletişim teknolojisi deneyi de yapacak.

PhiSat-1, çok yakında göreve başlayacak

yapay zekalı ilk dünya gözlem uydusu fırlatılmaya hazır

Yapay zekanın uzaydaki potansiyelini göstermek için Avrupa Uzay Ajansı (ESA), misyonu bir sonraki seviyeye çıkarmak için ɸ-Sat'ı geliştirmek için ortaklarla birlikte çalışıyor. ESA’nın Dünya Gözlem Programları Direktörü Josef Aschbacher, “ɸ-Sat’a büyük ilgi olduğunu ve ortaklarımız sayesinde başlatılmaya hazır olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.

CubeSats'tan birinin üzerindeki aşırı kamera, bazıları bulut örtüsü nedeniyle kullanım için uygun olmayacak kadar çok sayıda Dünya görüntüsü toplayacak. Bu mükemmel görüntülerden daha küçük olanları Dünya'ya geri bağlamaktan kaçınmak için, ɸ-Sat yapay zeka yongası bunları yalnızca kullanılabilir verilerin döndürülmesi için filtreleyecek.

PhiSat, toplanan verileri ayıklayarak daha verimli bir hale getiriyor

yapay zekalı ilk dünya gözlem uydusu

Yapay zeka algoritmasının geliştirilmesine öncülük eden şirket, Remote Sensing'den Marco Esposito, “Kompaktken, termal infrared'deki bantlarla güçlendirilmiş, hiperpektral özellikli görünür ve yakın kızılötesiyle kaplı olan cihaz, çok küçük bitki örtüsü değişikliklerini izlemek ve su kalitesini değerlendirmek için kullanılabilecek terabayt veriyi elde ediyor. Ancak, bu miktarda veri üretilmesi aslında bir sorun teşkil ediyor çünkü verilerin kullanıcılara zamanında ulaşabilmesi için verimli bir şekilde ele alınması gerekiyor. PhiSat ile biz de bunu amaçladık” açıklamasını yaptı.

ESA'dan Massimiliano Pastena, "Bu yapay zekanın yörüngede kullanımını gösteren ilk uydu olacak ve önümüzdeki aylarda başlatılmasını dört gözle bekliyoruz" dedi. Josef Aschbacher, “Tam olarak PhiSat'ın Dünya Gözlem Uydu Misyonları için ileriye dönük önemli bir adım olmasını bekliyoruz” açıklamasını da yaptı. ESA ayrıca, PhiSat-1 ile yetinmeyeceklerini ve yakında PhiSat-2 için çalışmalara başlayacaklarını da açıkladı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-earth-satellite-ai-ready.html
7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0