Araştırmacılara Göre İklim Değişikliği, 2050 Yılında İnsanlığın Sonunu Getirecek

124
13
7
6
4
Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğiyle ilgili yapılan son analiz, iklim değişikliğine müdahale edilmediği takdirde 2050 yılında insanlığın sonunu getirebilir. Bu durumun gerçekleşmesi için, dünyanın sıcaklığının sadece 3 santigrat derece artması yeterli.

Küresel ısınmanın iklim üzerindeki etkileri araştırmaya devam ediliyor. Yapılan son analizler ise durumun biraz daha umutsuz olmasına neden oldu. Buna göre eğer acilen iklim değişikliğini doğrudan yavaşlatacak bir çalışma yapılmazsa 2050 yılına gelindiğinde insanlık, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir. 

Avustralya'da bulunan Ulusal İklim Değişikliği ve İklim Yenileme Merkezi tarafından yapılan analizler, Avustralya savunma eski şefi Chris Barrie tarafından da onaylandı. Buna göre, önümüzdeki otuz yıl içerisinde iklim değişikliği için harekete geçilmediği takdirde, dünyanın sıcaklığı 3 santigrat derece daha artacak ve bu değer zaten insanların sonu olacak. Bunun nedenlerine daha yakından bakmak gerekirse, 3 santigrat derecelik ısınma doğrudan Amazon ormanlarında ve kutup bölgelerinde bulunan ekosistemi çökertmeye yetiyor. Bu da zaten, artık kırılma noktasına gelen kutup bölgelerinin çok daha hızlı bir şekilde buz kaybetmesine neden olacak ve bu durum su seviyesinin yükselmesi anlamına gelecek.

Küresel ısınma deyince genel olarak kutupların erimesi akıllara gelse de aslında bu durumun tam tersi pozisyonu da mevcut. Küresel ısınmanın bir diğer etkisi de dünyanın özellikle ekvator bölgesinin çevresinde gerçekleşebilecek kuraklıklar. Bu durumu biraz daha detaylandırmak gerekirse, Asya'da bulunan büyük nehirlerin kuruması doğrudan 2 milyar insan için büyük bir tehlike oluşturuyor. Ayrıca Meksika ve Orta Amerika'da yaşanmaya başlayacak olan olan yağmur dengesizliği, kontrol edilemeyecek fırtınalara sebep olabilecek ve bu durum Amerika'nın Kuzey bölgelerini bile fazlasıyla etkileyecek. Bununla birlikte Amerika kıtasında tarım, yapılamayacak hale gelecek.

Araştırmanın yazarları bu analizlerini yorumlarken, yaşanabilecek bu durumların sadece kutuplar ya da Amerika kıtası olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade ederken, tüm dünyada benzer sorunlar yaşanacağının altını çizerek bu durumu insanlık için bir 'kaos' olarak nitelendirdiler. Yapılacak olan çalışmaların bu durumu engelleyebileceğini söyleyen araştırmacılar, "Bu riski azaltmak ve insan uygarlığını korumak için, önümüzdeki on yılda sıfır emisyonlu bir endüstriyel sistem kurmak ve güvenli bir iklimin restorasyonunu başlatmak için büyük bir küresel seferberliğe ihtiyaç duyuluyor." dediler.

Bu gibi haberleri sık sık yaptığımızın farkındayız. Ancak ne yazık ki yapılan araştırmalar ve analizler, dünyamız için durumun iç açıcı olmadığı yönünde. Ortaya çıkan her araştırma sonucu durumun biraz daha kötüye gittiğini ortaya koyuyor. Buna rağmen henüz yapılabilecek bir şeyler varken bunları yapmak en doğrusu.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/by-2050-climate-change-could-alter-human-civilisation-as-we-know-it
124
13
7
6
4
Emoji İle Tepki Ver
124
13
7
6
4