Yarın Dünya'ya Ulaşması Beklenen Güneş Fırtınası, Televizyon ve İletişim Ağına Zarar Verebilir

53
13
8
3
2
Yarın dünyanın manyetik alanına çarpacak olan güneş rüzgarları uydularda bazı sorunlara sebep olabilir.

Gezegenimizin dönen etkileşimli bölgeye (CIR) girmesiyle beraber Güneş fırtınalarıyla karşı karşıya kalacak. CIR olarak adlandırılan bölge, farklı güneş fırtınalarının farklı hızlarda dolaştığı bir bölge olarak tanımlanabilir. Bu, aynı zamanda Kuzey yarımkürenin 28 Mart’ta büyüleyici kuzey ışıklarına sahne olacağı anlamına geliyor.

Kozmik öngörü sitesi Space Weather'ın konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yarın, birlikte dönen etkileşimli bölgenin Dünya'nın manyetik alanına çarpması bekleniyor. CIR, hızlı ve yavaş akımlarla hareket eden Güneş rüzgârlarının geçiş bölgesi. Bunlar, şok benzeri yoğunluk gradyanları ve basınçlı manyetik alanlar barındırıyor. CIR’ı takip eden yüksek hıza sahip bir Güneş rüzgârı, 28 Mart’ta G1 sınıfı jeomanyetik fırtınalara sebep olabilir.”

Manyetosfer, Güneş rüzgârlarıyla bombalandığında atmosferde oldukça ilgi çekici ve görsel şölen sunacak mavi ışıklar ortaya çıkabilir. Bu olay, gözümüze hoş gelse de oldukça yoğun bir radyasyon barındırıyor ancak Dünya'nın manyetik alanı insanları koruyabiliyor. Bu Güneş fırtınasından etkilenecek olan şeyler ise genellikle uydu temelli teknolojiler olacak.

Bunun sonucu olarak GPS’lerde, cep telefonu sinyallerinde ve uydu TV’lerde bazı sorunlar yaşanabilir.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1106039/solar-storm-space-weather-forecast-aurora-borealis-solar-flare-northern-lights
53
13
8
3
2
Emoji İle Tepki Ver
53
13
8
3
2