Yaşamış En Tehlikeli Avcılardan Olan T-Rex'lerin Ön Kolları Neden Küçüktü?

53
6
6
3
2
Yaşamış En Tehlikeli Avcılardan Olan T-Rex'lerin Ön Kolları Neden Küçüktü?
Görünüşleri üstünde birçok teori ve varsayım bulunan T-Rex'lerin, ön kollarının neden vücutlarına oranla küçük olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını değerlendiriyoruz.

Çoğumuzun ilgisini Jurassic Park filmleri ile çeken, gelmiş geçmiş en ölümcül avcılardan olan T-Rex’lerin; korkutucu görünüşlerinin ve iri vücutlarının yanında oldukça minik ve sempatik kolları olduğu tuhaf bir gerçek. Peki bu ilginç gerçeğin ardında yatan sebep ne olabilir? 

Evrimsel Süreçte İhtiyaç Duyulmayan Organların Anında Yok Olmaması ve Yeni bir İşlev Kazanması

T-Rexler'in de diğer dinozor türleri gibi dört ayaklı bir dinozor türünden evrimleştiğini savunan bilim insanları, T-Rexler’in zaman içerisinde insan evrimi teorisine benzer bir şekilde iki ayakları üstünde durmaya odaklanan bir süreçte olduğunu düşünüyor. Zaman içerisinde kullanım alanı azalan kolların ise daha ziyade dengede durmak için kullanıldığı varsayılıyor.

Güçlü çeneleri T-Rex'lerin yegane yaşam tarzlarını oluştururken, bahsi geçen minik kollar ise işlevinin azalması nedeniyle evrimsel süreçte işe yarayabileceği minimum düzeyde küçülüyor. Zira daha uzun kollar bu tür bir canlı için gerçek bir hız kesici olarak, çeneleriyle ünlü katillerin avcılık yeteneklerini baltalayabilirdi.

Bu tür bir düşüncenin alt başlıklarında ise kolların işlevi ile ilgili çeşitli varsayımlar mevcut.

  • Çiftleşme Esnasında Eşini Tutmak.
  • Yere Düştüğünde Yerden Daha Rahat Kalkabilmek
  • Avlarını ya da Rakiplerini Sabit Tutarak Parçalamak
  • Av ve Rakiplere Karşı Ekstra Bir Silah Olarak Kullanmak
Kaynak : https://boingboing.net/2018/06/29/why-the-t-rex-has-tiny-arms.html
53
6
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
53
6
6
3
2