Yatmadan Önce Akıllı Telefon Kullanmak, Kan Şekerini Yükseltiyor

12
4
1
0
0
Diyet ve egzersiz, tip 2 diyabet tedavisinde önemli rol oynuyor. Uzmanlar, doğru kan şekeri seviyelerini korumak için dengeli ve sağlıklı bir diyetle birlikte düzenli fiziksel aktiviteler öneriyor. Ancak yakında akıllı telefonlardan ayrı kalmak da gerekebilir.

Tip 2 diyabet, vücut düzgün çalışması için yeterli insülin üretmediğinde veya vücut hücreleri insüline tepki vermediğinde meydana geliyor ve kandaki şeker miktarının kontrolü kaybediliyor. Yapılan yeni bir araştırma, geceleri uykudan bir saat önce akıllı telefon veya tablet kullanmanın şeker seviyelerinde ani bir artışa neden olduğunu ortaya çıkardı.

Physiology & Behaviour dergisinde yayınlanan çalışma, kan şekerindeki artışın insanların yatmadan önce elektronik cihazlardan gelen yapay ışığa maruz kalmaları nedeniyle meydana geldiğini gösteriyor. Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Kathryn Russart, "Zararsız olduğunu düşündüğünüz seviyelerde bile, geceleri ışığa maruz kalmak bir dizi sağlık sorununu tetikleyebilir. Geceleri maruz kaldığımız ışık, çevresel bir endokrin bozucu." açıklamasını yaptı.

akıllı telefon mavi ışık şeker

Vücudun günlük ritmi ya da doğal saati 24 saatlik güneş günlerine dayanıyor. Bu düzen aslında vücudun endokrin dokularda düzenli hormonal ritmi yönetmesine yardımcı oluyor. Ancak beyin, geceleri ışığa maruz kaldığında; vücut saati bozuluyor, uykuya dalmak zorlaşıyor ve şeker artışını tetikleyen değişiklikler ortaya çıkıyor.

Columbus'ta endokrinolog olan Elena Christofides, "Elektronik cihazlardan gelen mavi ışığa maruz kalmamanız için mavi ışığı engelleyen gözlükler kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem, gözlükleri akşam yemeği saatinde takıp, bilgisayar, akıllı telefon, iPad veya TV'ye bakarken kullanmaya devam etmeniz" diyor.

Uzmanlar, insanların vücudun ritmini senkronize tutmaları için geceleri 5 lux'tan daha az ışığa maruz kalmaları gerektiğini belirtiyor. Yatmadan önce akıllı telefonları, tabletleri ve televizyonları kullanmak, vücudu 40 lux ışığa maruz bırakabiliyor.

Kaynak : https://www.medicaldaily.com/using-smartphone-bedtime-increases-blood-sugar-levels-446645
12
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
1
0
0