Yaz Gündönümü, Diğer Gezegenlerde Nasıl Görünüyor?

17
7
3
2
1
Dünya, yılın en uzun gününü geride bıraktı. Peki siz, Dünya yaz gündönümünü yaşarken diğer gezegenlerde gündönümleri sırasında neler olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Satürn ve Mars’ta binlerce insanın toplanıp mevsim geçişlerini takip edebilecekleri bir Stonehenge bulunmasa da bu gezegenlerin de kendi yaz ve kış gündönümleri vardır. Üstelik Satürn ve Mars’ın gündönümleri, Dünya’da alışık olduğumuzdan çok daha egzotik görüntüler oluşmasına neden olur.

NASA, Mayıs 2017’de yukarıda görmüş olduğunuz iki fotoğrafı paylaştı. Yaz gündönümünün 24 Mayıs tarihinde gerçekleştiği Satürn’de kuzey kutup noktası yaz gündönümünden sonra soldaki gibi görünürken, yaz gündönümünden önce sağdaki gibi görünüyor. Soldaki fotoğraf Haziran 2013’te, sağdaki ise Nisan 2017’de çekilmişti.

Bilim insanlarına göre sağ tarafta yer alan fotoğrafta kutup bölgesinin sararma nedeni, güneş kaynaklı radyasyonun kutup bölgesindeki tozlarla etkileşime girerek ekstra olarak parlaması. NASA’nın açıklamasına göre Satürn’de mevsimler Dünya’dakinden ‘birazcık’ daha uzun. Bir Satürn mevsimi 7 Dünya yılına denk geliyor.

Mars’ta ise mevsimler Dünya’dakine biraz daha yakın uzunlukta. Mars yörüngesinin Dünya yörüngesine göre biraz daha uzun oluşu, kızıl gezegende bir mevsimin 7 ay sürmesine neden oluyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2011 yılında Mars’ın yaz gündönümü sırasında kızıl gezegenin kuzey kutbuna bir göz attı ve yukarıdaki fotoğrafı paylaşarak şu açıklamayı yaptı:

‘’Tüm karbondioksit buzulları buharlaşarak uçup gitti. Geriye sadece parlak su buzulları kaldı.’’

Kaynak : https://www.cnet.com/news/this-is-what-summer-solstice-looks-like-on-other-planets/
17
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
7
3
2
1