0
0
0
0
0
Google’ın destek sayfasında yer alan başlıklarından biri, Android kullanıcılarının işletim sistemlerini kontrol ederek virüs bulaşmış ya da ROM yüklenmiş olduğunu tespit ederek telefon kullanıcısını uyarıyor.
Daha önceki cihazlarda görünmeyen bu uyarıların Android M ile birlikte geleceği düşünülürken özellikle ikinci el telefon kullanıcıları için son derece kullanışlı olabileceğini söyleyebileceğimiz bildirimler, telefonun önceki sahibinin nasıl kullandığı ya da işletim sistemine neler yaptığını da görebilmenizi sağlıyor.

Telefonu açtığınızda ön yükleme sırasında kontrol ederek işletim sisteminizin durumunu gösteren bu sistem telefona farklı bir ROM yüklenmiş olabileceği ya da işletim sisteminizde güvenilmeyen bir dosya olup olmadığını gösteriyor ve telefon ilk açıldığında 10 saniye kadar ekranınızda kalarak sizi uyarıyor.

3 farklı öncem derecesine sahip olan bu uyarılar ise şu şekilde:
 

 Sarı - Cihazınız Farklı Bir İşleltim Sistemi İle Çalıştırıldı.


Sarı uyarı bildirimi cihazınızın orijinalde yüklü olan işletim sisteminden farklı bir işletim sistemi ile çalıştığını gösteriyor.

Muhtemelen üçüncü parti bir geliştirici tarafından sağlanmış olan bir ROM kullandığınız anlamına gelen bu uyarının ardından dilerseniz ROM yüklü şekilde cihazınızı kullanmaya devam edebilir ya da üreticinize başvurarak fabrika çıkışında yüklü olan işletim sistemini geri yüklemenin bir yolunu araştırabilirsiniz.

Her ne kadar cihazınıza farklı bir ROM yükledikten sonra garanti kapsamında çıksa da size bu konuda üreticiniz ya da Google bir şekilde yardımcı olacaktır.
 

 Turuncu - Cihazınız Kontrol Edilemiyor Lütfen Bootloader’ı Kilitleyin


Bottloader; ön yükleme yazılımı, kilidi kaldırılmış olan cihazlarda karşınıza çıkan bu uyarı için de yine üretici ile iletişime geçebilir ya da forum sayfalarında nasıl yeniden bu kilidi kullanılabilir hale getireceğinizi öğrenebilirsiniz. (Google’ın blog ya da forum sayfalarında konu ile ilgili bilgiler mevcut)


 

 Kırmızı - Cihazınıza Virüs bulaşmış


Son seviye ve en tehlikeli uyarı olan bu uyarı da cihazınızın güvenli kullanıma sahip olmadığı ve virüs bulaştığı anlamına geliyor. Muhtemelen işletim sisteminiz hala çalışıyordur; ancak ciddi performans düşüklükleri ya da güvenlik problemleri yaşayabilirsiniz.

Bu güvenlik önlemlerini görmek elbette çoğu zaman açık olması nedeniyle üçüncü parti geliştiriciler tarafından zararlı yazılımlara hedef olan Android işletim sistemi için önemli bir gelişme. Bakalım Google, Android M ile alternatif ROM ya da Root gibi işlemlere yönelen kullanıcılarını orijinal sürümleri kullanmaya yanaştırabilecek mi?
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0