Yazın Sahilleri İstila Edebilen Et Yiyen Organizmanın İnsan Vücuduna Etkileri

38
12
3
2
2
Yaz mevsimine girişimizle her fırsatta kendimizi denize attığımız bir dönemdeyiz, ancak o sular düşündüğünüz kadar masum değil. Size Jaws filminden bir kesit değil, dünyanın farklı yerlerinden yapılan resmi uyarıları aktarıyoruz.

Et yiyen bakteri türleri, insan vücudunun hassas yapısı sayesinde kolayca etkileşim kurabiliyor. Sonuç olarak bu bakterilerin bulaştığı bölgelerdeki semptomlar önemsenmez ve tedavi edilmezlerse ciddi yaralanmalara yol açıyorlar. 

Özellikle ABD’nin Florida eyaletindeki sahilleri tehdit eden bu bakteri türleri, okyanus ve denizlerdeki akıntılarla dünyanın farklı bölgelerinin dolaşabiliyorlar. Yoğunluk açısından ABD ve Türkiye’nin aynı şekilde olmayacağını göz önünde bulundurarak, böyle uyarıları dikkate almak gerekiyor. Serinlemek için girdiğimiz denizler sağlığımız açısından büyük önem taşıyorlar, neyle karşı karşıya kalacağımızı bilmek zamanında önlem almamızı sağlıyor.

Florida Sağlık Bakanlığı, yakın zamanda plajlara akın eden insanlara “mikroskopik” deniz bakterilerinin etkisi konusunda uyarıda bulundu. Hatta bölgedeki bakteri yoğunluğu dolayısıyla cankurtaran personellerine mor bayraklar dağıtıldı. 

Et yiyen bakterilerin adı da vahşi etkilerinden dolayı bu şekilde halk arasında anılıyor. Halk arasındaki “bakteri” deyiminde de bir hata var. Zira gözle görülmeyecek kadar ufak olan denizanası türleri bu gruba dahil. Bu denizanası türlerinin gözle görülmemelerinin nedeni ise henüz çoğunun küçük birer larva olmaları. Genelde Florida sahillerinde larvalayan bu canlılar, bizim denizlerimize yetişkin olarak geldiklerinden biraz daha şanslı bir durumdayız.

Yine de denize girmeyi çok seviyorsanız, bu küçük organizmalar ve benzerleri hakkında temel bilgilere sahip olmanızda fayda var. İlk etapta temas ettikleri bölgelerde döküntüler meydana geliyor ve kişi o bölgenin kaşındığını hissediyor. Tek bir organizma, insan vücudunu en az 100 farklı yerinden sokacak kadar da kabiliyetli oluyor. Kaşıntı ve rahatsızlık durumu genellikle 1 hafta içerisinde ortadan kalkıyor, ancak kişide farklı semptomlar gelişmeye başlıyor. 

Mide bulantısı, kusma, diyare, baş ağrısı, uyuma zorluğu, anlamsız kas spazmları ile devam edebilen süreç, kişileri oldukça rahatsız ediyor. Bazı durumlarda konu hakkında uzman hekime danışmak ve ciddi tedaviler görmek gerekiyor. 

Denize girip çıktıktan sonra mutlaka hijyen unsurlarına dikkat etmeniz, söz konusu organizmaların etkisini ortadan kaldırmanız gerekiyor.

Kaynak : http://www.iflscience.com/health-and-medicine/beachgoers-in-the-us-are-being-attacked-by-tiny-stinging-creatures/
38
12
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
38
12
3
2
2