Yeni Geliştirilen Bir Yapay Zeka, İnsanlara Hastalık Teşhisi Koyabiliyor

6
2
2
0
0
Yapay zekanın gün geçtikçe daha da gelişmiş bir hale gelmesi ve bazı işleri üstlenmeye başlaması, çok geçmeden tıp sektörünü de önüne kattı. Bu durum akıllara yeni bir soru işaretini getiriyor: yapay zekaya sahip chatbot’lar, hastalıkları teşhis edebilir mi?

Yapay zekaların bilhassa mobil sektörde adeta yeni bir teknoloji çağına doğru yol aldığı bir gerçek. Güvenlik uygulamalarından sesli asistanlara, mekanik robotlardan ev gereçlerine kadar birçok alanda gittikçe yaygınlaşan bu yazılımlar, son olarak tıp dünyasında adından söz ettirmeye başladı. Burada aklınıza nabız ve tansiyon ölçen, kalp sağlığı hakkında teşhisler koyan bazı giyilebilir teknolojiler gelebilir fakat durum bu kez biraz daha farklı.

İngiltere merkezli bir yapay zeka firması olan Bayblon Healt, sağlık çalışanlarına yapılan bazı standart testlerin, yapay zeka tarafından geçilebileceğini savunuyor. Yani bu iddiaya göre geliştirilen yapay zeka yazılımı, standart bir sağlık sınavını başarıyla vererek bu bilgilere ve yeteneklere hakim olabilecek güçte.

Bayblon şirketi tarafından adı “Sempton Denetleyicisi” konulan bu uygulama, insanların çeşitli rahatsızlıklarına tıbbi teşhisler koymak için tasarlanmış. Sizlere çeşitli sorular soran ve çeşitli testler yapan bu uygulama, tam manasıyla bir doktor gibi çalışıyor. Sempton Denetleyicisi, teşhis konusunda geliştirilen ilk ve tek yapay zeka yazılımı değil fakat İngiltere üzerinde en çok öne çıkan proje diyebiliriz. Hatta bu şirketin Ulusal Sağlık Örgütü ile bir sözleşmesi bile bulunuyor. Dilerseniz buraya tıklayarak uygulamanın resmi web sitesine gidebilir ve online testler yapabilirsiniz.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2173056-is-an-ai-chatbot-really-better-than-a-human-doctor/
6
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
2
0
0