Yeni Geliştirilen Yapay Zekalar, Dilleri Yok Olmaktan Kurtaracak

18
2
1
0
0
Araştırmacılar, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dilleri kurtarabilmek için yapay zeka teknolojisinden faydalanacaklar.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre şu an dünyada 7000-8000 arası farklı dil var. Bu dillerin %43'ü tehlike altında ve yok olmamak için direniyor. Ancak yapılan çalışmalara ve uğraşlara rağmen, her 14 günde bir, bir dil yok oluyor. Özellikle Avustralya ve Afrika'da dil çeşitliliği çok fazla. Sadece Avustralya kıtasında 300'den fazla dil var ancak bu dillerden yalnızca 130 kadarı konuşuluyor.

Hala konuşulan dilleri ise 'öğrenen' kişi sayısı ortalama 18. Yani binlerce dil şu an tehlikede. İlk bakışta dillerin yok olması 'önemsiz' gibi görünse de, kültürel ve tarihi mirasın aktarılması konusunda bu oldukça büyük bir sorun. İnternet hayatımıza girdiğinden beri, çeşitliliğin arttığını ve bilginin yayılığını düşünüyoruz fakat internetteki kaynakların neredeyse yarısı İngilizce ve Çince'den oluşuyor.

Ancak bir grup araştırmacı bilim insanı, sahip olduğumuz bilim ve teknolojiyi yok olan dilleri kurtarmak için kullanmaya başladı. ARC Centre of Excellence for the Dynamics of Language (CoEDL) isimli bir araştırma merkezi, Opie isimli bir robot geliştirdi. Diller üzerine çalışan araştırmacılar, yalnızca Avustralya'da bulunan ve yok olmak üzere olan diller için yıllardır materyal topluyorlar ve 40.000 saatlik bilgi toplanmış durumda.

Toplanan tüm materyallerin incelenmesi için ise '2 milyon saat' gerekli fakat bu pek de mümkün görünmüyor. Yapay zeka da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google ile CoEDL'in kurduğu ortaklık sayesinde yapay zeka tüm bu materyallerden etkin şekilde faydalanacak. Google’ın açık kaynaklı yapay zeka platformu TensorFlow üzerinden, verilerin tamamının efektif bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

Yapay zeka modellemeleri şimdiden Avustralya'da yaşayan 6 dil için oluşturulmuş ve Asya-Pasifik bölgesinde var olan 5 farklı dil için de geliştirmeler yapılmış durumda. Projenin gelecekteki hedefi ise CoEDL'in robotu Opie ile bu yapay zeka temelli dil yazılımlarını birleştirerek Avustralya'da bu dillerin öğretilmesin sağlamak. Opie; ahşap, ekran ve hoparlörden oluşan oldukça basit bir robot. Gelecekte hem Opie gibi robotların yaygınlaşması, hem de yok olan dillerin öğrenileceği uygulamaların tasarlanmasıyla, dünya üzerindeki pek çok dilin kurtarılacağı düşünülüyor.

Kaynak : https://thenextweb.com/world/2018/06/07/researchers-are-using-ai-to-save-indigenous-languages-from-extinction/
18
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
2
1
0
0