Yeni iPod Touch'ın Neden 3,5 mm Jak Desteği Var?

22
7
3
3
2
Son yıllarda çıkardığı cihazlarına 3,5 mm jak girişi koymayan Apple, yeni nesil iPod touch'ta neden böyle bir hamleye gitti?

Apple, hayranlarını ve teknoloji dünyasını şaşırtan bir kararla yeni iPod Touch’ın duyurusunu yapmıştı. Ancak daha şaşırtıcı olan şey ise bu cihazın 3,5 mm kulaklık girişi destekliyor oluşuydu. Bunun şaşırtıcı olmasının sebebi ise Apple’ın iPhone 6S ve iPhone SE’den sonra cihazlarında jak girişi kullanmayı bırakmasıydı. Bu karar, hayranlar tarafından oldukça tepkiyle karşılansa da şirket, verdiği kararın arkasında durdu.

Müzikseverler

Peki Apple, uzun süredir devam ettirdiği bu kararını neden yeni iPod touch’da da devam ettirmedi? Birçok müziksever kulaklık tercihini kablolulardan yana yapıyor. Yani şirket, daha fazla sayıdaki müzik severe ulaşmayı planlıyor olabilir.

What Hi-Fi? editörü Joe Cox da kablolu kulaklıkların ses konusunda kablosuz kulaklıklardan daha iyi olduğunu ve Apple’ın gerçek müzikseverleri de müşteri kitlesine dahil etmek istediğini düşünüyor. Cox, konuyla ilgili olarak, “Bluetooth, müzik dosyalarınızı kablosuz olarak iletmek için sıkıştırıyor, daha kulaklığınıza gelmeden ses kalitesini düşürüyor” dedi.

Lightning portu hakkında da konuşan Cox, Apple’ın EarPods’larının klasik 3,5 mm jak girişi olan kulaklıklardan daha kaliteli ses ilettiğini ancak bunların müzik severler arasında pek de yaygın olmadığını ifade etti. Cox, konunun detayıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Güvenilir 3,5 mm jak girişi olan kulaklıklar analog sinyal alıyor, bu da telefonunuzda ya da müzik oynatıcınızdaki DAC (Dijitalden Analoga Dönüştürücü) vasıtasıyla dijital müziğin analoğa çevrilmesi gerektiği anlamına geliyor. Lightining ise hem analog hem de dijital sesleri besleyebiliyor. Bu da daha iyi ses kalitesi anlamına geliyor.”

Maliyeti azaltmak

Apple’ın yeni iPod touch’ta jak girişi kullanmasının bir sebebi daha var, paradan tasarruf sağlamak. Cihazın tasarımına bakıldığında yeni iPod touch, öncekine bir hayli benziyor. Yani bu da Apple’ın bir önceki iPod touch modelinde kullandığı mekanizmayı yeni iPod touch’ta da kullanmış olabileceği anlamına geliyor.

Apple’ın sitesinde yer alan özellik bilgilerine göre yeni iPod touch, 6.jenerasyon iPod touch ile tam olarak aynı boyutlara sahip. Aynı uzunluk, aynı derinlik, aynı genişlik ve 4 inçlik ekran. Yeni cihaz için yeni mekanizma üretmek bir hayli pahalı ve Apple’da bu maliyetten bu şekilde kaçınmış olabilir ki bu şirketin daha önce başvurmadığı bir taktik de değil.

Apple’ın iPhone kanadından son zamanlarda hasar almaya başladığını düşünürsek şirketin bir şekilde maliyetten kısma politikasına gitmesi oldukça muhtemel.

Hedef kitle çocuklar olabilir

Apple, yeni iPod touch için “Web tarayıcı, eğitim ve oyunlar için eğlenceli ve üretken AR (artırılmış gerçeklik) deneyimi” cümlesini kullanmıştı. Buradaki eğitim vurgusu, yeni iPod touch’ın çocuk dostu bir cihaz olacağı anlamına geliyor olabilir.

Özellikle mobil veri kapasitesinin olmaması, ebeveynlerin çocuklarının mobil ağ üzerinden oyun indirmeleri ve birkaç kaydırmayla pahalı veri planlarına izin vermeleri konusundaki endişelerini gideriyor. Ayrıca Wi-Fi erişiminin kısıtlanabilir olması da işleri iyice kolaylaştırıyor.

Tekrar 3,5 mm jak girişine gelecek olursak, yeni iPod touch’ın bu desteği sunması Lightning kulaklık almak istemeyen ebeveynler için oldukça cezbedici hale geliyor. Ayrıca çocuklarının kablosuz kulaklığı kaybetmesi gibi bir endişeye kapılmalarına da gerek kalmıyor.

Apple, Lightning konusundaki fikrini değiştirmiş olabilir mi?

Tüm bunlara ek olarak veya tüm bunların haricinde Apple, müşterilerini dinlemiş ve şikayetlerini dikkate alarak 3,5 mm jak girişini geri getirmiş olabilir mi? Yahoo Finance tarafından 2017 yılında iPhone 7 ve 7 Plus kullanıcılarıyla yapılan araştırmada, kullanıcıların %71’inin 3,5 mm jak girişini geri istediği ortaya çıkmıştı.

Ancak iPhone 7’lerden sonra iPhone 8, XS ve XR gibi modeller çıktı. Bu modellerin hepsinin Lightning desteği olmasının yanı sıra hiçbirinde 3,5 mm jak girişi de bulunmuyordu. Dolayısıyla Apple’ın yeni iPhone ve iPad’lerinde de 3.5 mm jak girişi olan modeller çıkarması pek de olası değil.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/why-does-the-new-ipod-touch-have-a-headphone-jack
22
7
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
22
7
3
3
2