Yeni Kan Testi, Ölümcül Cilt Kanserini Erken Tespit Edebiliyor

12
2
1
1
0
Yapılan yeni çalışma ile Melanom kanserinin erken tespitini yapabilen bir kan testi geliştirildi. Özellikle genç yaş gruplarında görülen bu kanser tipi için geliştirilen testin % 80 doğruluk oranı bulunuyor.

Dünya çapında ilk olacak bir çalışma yapıldı. Melanom kanserini % 80 doğruluk oranı ile erken saptama özelliğine sahip yeni bir kan testi geliştiridi.  Avustralya Edith Cowan Üniversitesi Melanom Araştırma Grubu bilim insanlarına göre, geliştirilen bu test binlerce hayat kurtarabilir. Melanom kanseri, 2015 yılında dünya çapında 59.782 cana mal olduğu iddia edilen en ölümcül cilt kanseridir. Avustralya, Kuzey Amerika ve Avrupa, hastalığın en yaygın olduğu bölgelerdir.

Eğer kanseri erken teşhis edebilirlerse hayatta kalma şansınız % 95’lere tırmanıyor. O erken teşhis süresini kaçırdıysanız da % 50’lik bir şansınız oluyor. Geliştirilen bu kan testi ise kanserin erken teşhisi açısından büyük bir buluş anlamına geliyor. MelDX denilen kan testi, melanom kanseri gelişir gelişmez vücudun ürettiği antikorları tespit ederek çalışır. Ekip, 1.627 farklı antikor türünü analiz etti ve daha sonra 104 melanomlu kişiyle 105 sağlıklı kişiden kan aldılar ve MelDX'in % 81.5 doğrulukla melanomu saptayabildiğini buldular.

Kan testi, Melanom hastalarının % 79’luk kısmında kanser tespit edebilirken sağlıklı hastalarda sadece % 16’lık bir yanlış tespit görüldü. Bu mükemmel bir sonuç değil, ama mevcut teşhis teknikleri ile birlikte erken tanıyı geliştirebilir ve bu sayede insanların hayatta kalma şansı da artabilir. Melanom kanseri genellikle vücudunda normalin üzerinde beni olan bireylerde görülür. Bir çeşit cilt kanseridir ve güneşten ciddi şekilde korunmaları gerekir. Özellikle genç yaş gruplarında görülen bu kanser türünün erken teşhisi oldukça önem taşıyor. Eğer test doğruluk oranını daha da yükseltecek şekilde geliştirilirse pek çok insana umut olabilir.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/blood-test-successfully-identifies-early-stage-melanoma-81-5-percent-accuracy
12
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
1
1
0