Yeni Yasayla Birlikte Elektrikli / Hibrit Araçların Ses Çıkarması Zorunlu Olacak

0
0
0
0
0
Yeni Yasayla Birlikte Elektrikli / Hibrit Araçların Ses Çıkarması Zorunlu Olacak
ABD’de alınan bir kararla birlikte düşük hızda ilerleyen elektrikli ve hibrit araçlara yayalar tarafından fark edilebilmeleri için ‘ses çıkartan’ cihazlar entegre edilecek.

Bir gün gelecek ve fosil yakıtlar tükenecek. Bu durumun farkında olan otomobil üreticileri çevreye minimum ölçüde zarar veren alternatifler geliştiriyorlar, tıpkı elektrikli araçlar gibi. Fosil yakıtlı motorun bulunmadığı bu araçlar sessiz sedasız çalıştığı için -özellikle yavaş gittiklerinde-, yayalar için ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple ABD’nin Ulusal Otoyol ve Trafik Güvenliği İdaresi, elektrikli tüm araçların 2019 yılına kadar saatte 30 km’nin altında seyir ettiklerinde ses çıkarmalarını zorunlu kıldı. 

2012 yılında yapılan bir analiz, saate 55 km’nin altındaki hızda giden elektrikli ve hibrit araçların fosil yakıt kullanan otomobillere göre yayalara çarpma oranının %36, bisikletlilere çarpma oranının ise %66 daha fazla olduğunu gösteriyor. Aradan 4 yıl geçmesinin ardından böyle bir karar alınması ve bunun için araç sahiplerinin önünde 3 yıl bulunması, sanki biraz geç kalınmışlığın göstergesi gibi geldi bana.

Neyse, hazır lafı açılmışken geçtiğimiz yıl içinde Lütfi’yle Aydoğan’ın yaptığı Tesla Model S incelemesini izleyebilirsiniz.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0