Yeni Zelanda’da Yanardağ Patladı: Onlarca Turist, Kraterin İçindeydi

86
25
13
6
3
Yeni Zelanda'nın en büyük yanardağı olarak bilinen Whakaari, bir kez daha patladı. Patlama sırasında bölgede 50 kadar turistin olduğu, turistlerden bir tanesinin hayatını kaybettiği, 23 turistin ise yaralandığı belirtildi.

Yeni Zelanda'da 150 bin yıl önce oluştuğu düşünülen ve ülkenin en aktif yanardağı olarak bilinen Whakaari, bir kez daha patladı. En son 2016 yılında aktif hale gelen yanardağ, bu kez çok şiddetli bir şekilde patladı. Üstelik bu sefer ki patlamanın bilançosu da ağır olacak gibi görünüyor çünkü yanardağ patladığı sırada bölgede, 50 kadar turist bulunuyordu.

Yetkililer tarafından açıklanan ilk rakamlara göre patlama sırasında bir turist hayatını kaybederken 23 turist yaralandı. Patlama nedeniyle kayıp turistlerin olduğu da ifade ediliyor. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyorlar. Türkiye saatiyle 04:30 sularında yaşanan patlamayla ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 

yeni zelanda

Whakaari Yanardağı, Yeni Zelanda için önemli olduğu kadar turistler için de büyük bir öneme sahip. Çünkü bölge her yıl, 10 bin kadar turist tarafından ziyaret ediliyor. "White" isimli bir adada yer alan bu yanardağın yakın çevresinde ise çok az insan yaşıyor. Yetkililer, bölge halkının da evlerinden çıkmaması ve camlarını kapalı tutması gerektiği konusunda uyarıyorlar.

Yeni Zelanda

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre bölgeye kurtarma helikopterleri sevk edilmiş durumda. Ancak şu an için arama kurtarma çalışmaları tam olarak yapılamıyor. Çünkü yanardağ, hala aktif durumda ve bu da çalışmaları engelliyor. Şu ana kadar bölgedeki turistler sadece botlarla kurtarılabildiler. Yetkililerin nasıl bir çalışma yürütecekleri ise şu an için bilinmiyor.

Bölge, sürekli olan kameralarla takip ediliyor. Yerel basına yansıyan kamera kayıtlarında ise patlamanın hemen birkaç dakika öncesinde yanardağın kraterinde dolaşan turistlerin olduğu açıkça görülebiliyor. Patlama anında kamera aktarımının kesildiğini belirten yetkililer, turistlerin akıbetini de şu an için bilmiyorlar. İşte patlamadan birkaç dakika önce kameralara yansıyan o turistlerin görüntüsü;

Yeni Zelanda

Whakaari Yanardağı'nın etrafa yaydığı kül bulutları, patlamadan kısa bir süre önce adadan ayrılan turistlerin kameralarına da yansıdı. Michael Schade, Twitter üzerinden paylaştığı bir gönderide patlamadan sadece 20 dakika önce adadan ayrıldıklarını ve kendilerinin güvende olduklarını ifade etti. Schade'nin yaptığı paylaşım, yanardağ patlamasının büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Kaynak : https://www.haberturk.com/yanardag-patladi-turistler-kayip-2547608
86
25
13
6
3
Emoji İle Tepki Ver
86
25
13
6
3