Yeni Zellanda’da 7.8 Şiddetinde Deprem Oldu, Deniz Tabanı 2 Metre Yükseldi!

1
0
0
0
0
Geçen Pazartesi Yeni Zellanda'da gerçekleşen büyük deprem, haritayı değiştirdi. Bazı yerlerde deniz tabanının yükselmesine bağlı olarak yeni sahil şeritleri oluştu.

Geçtiğimiz pazartesi 7.8 şiddetinde büyük bir deprem meydana geldi. Yeni Zellanda’da olan bu deprem öyle şiddetliydi ki, deniz tabanı 2 metre yükseldi. Bilim adamları, ilk defa böyle bir deprem gördüklerini ifade ettiler. Jeolog Joshu Mountjoy, “Hayatımda ilk defa böyle bir deprem görüyorum, her şeyin normale dönmesi biraz zaman alacak” ifadesini kullandı.

New Zellanda’nın merkezinde 1000’den fazla vatandaş ve turist, heyelana yakalandı. Evlerinin etrafında toprak kayması meydana gelen iki kişi öldü, birçok kişi yaralandı. Bu büyük deprem, bir başka büyük depremi tetikleyebilir. Yetkililer önümüzdeki 30 gün boyunca alarm durumunda olacak.

Deprem jeologlarından Nicola Litchfield, bu tarz depremlerde deniz tabanının 90 saniye ile 120 saniye arasında hızla yükselebileceğini söyledi. Deprem dalgalarının bir anda aynı çizgiye ulaştığı bu tarz hareketlere, ko-sismik hareketler deniyor.  Deprem sonrası bazı GPS istasyonları çalışmazken, Yeni Zellanda’daki Güney Adası'nın 2-3 metre kuzeye kaydığı tespit edildi. Bilim adamları, yer hareketinin tüm sonuçlarını tespit için hala çalışıyor.

Kaynak : http://www.sciencealert.com/new-zealand-s-earthquake-was-so-powerful-it-dragged-the-sea-bed-2-metres-above-ground
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0