Elden Geçirilip Yeniden Satılan Telefon Piyasasının 2020'de Ne Kadar Büyüdüğü Açıklandı

15
4
3
2
2
Meydana gelen hatalar nedeniyle iade edilen cihazların bazıları, üreticiler tarafından elden geçirilerek yeniden piyasaya sürülebiliyor. 2020'de koronavirüsün de etkisiyle bu telefonların piyasası önemli ölçüde büyüme kaydetti.

Dünyada giderek yaygınlaşan, kullanıcıların daha az para harcamalarını sağlayan bir sistem mevcut: Bozulmuş cihazı yenileyerek daha ucuza satmak.. Üreticiler, ellerine gelen bozuk cihazları tamir edebildikleri ve sorunsuz seviyeye getirebildikleri takdirde normal fiyatın daha altında bir fiyata bu cihazları satabiliyorlar.

İşte bu telefonlardan oluşan yenilenmiş akıllı telefon pazarı, 2020 yılında dünyanın birçok bölgesinde sağlıklı bir artış yaşadı. Yılın ilk yarısında yaşanan düşüş telafi edilerek 2019’a göre %4 büyüme sağlandı.

Büyümenin sürmesi bekleniyor

ikinci el telefon pazarı

Yenilenmiş telefon pazarı her sektörde yaşandığı gibi 2020 yılının ilk yarısında COVID-19 pandemisinden dolayı ufak bir düşüş yaşamıştı. Ancak durum ikinci yarıda fazlasıyla toparlandı ve yerini büyümeye bıraktı. Hisse senedi analisti Glen Cardoza pazarın gidişatıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“2020'nin ilk yarısında ikincil piyasada akıllı telefon arzı sınırlıyken, 2020'nin ikinci yarısında hem talep hem de arzda keskin bir artış yaşandı. Piyasalar açıldığında çoğu yenilemeci yeniden satış hacimlerinde ve takaslarda bir artış gördü. Tüm bölgelerde işlem hacmi anlamında yıldan yıla büyüme sağlandı. Latin Amerika ve Güneydoğu Asya gibi bazı pazarların 2020'nin ikinci yarısında toparlanması zaman alırken; ABD, Avrupa, Hindistan ve Afrika gibi diğer bölgeler hızlı toparlandı ve tedarik ve dağıtımla ilgili faaliyetleri artırmaya çalıştı."

Döngüsel ekonomi girişimlerine odaklanan bir yaklaşım, Avrupa gibi gelişmiş bölgelerde talebi körüklüyor. Buna karşılık Hindistan ve Afrika gibi gelişmekte olan bölgelerin yerli teknoloji ve onarım gibi alanlarda sağladığı büyüme daha yüksek oranda. Cardoza, bu bölgelerdeki olası büyümeyi şu sözlerle açıklıyor: 

“Çin, ikincil piyasa için yavaş yavaş daha zor bir pazar haline geliyor. Hala yüksek talep var, ancak parçaların maliyetleri arttı. Çin-ABD ticaret savaşı da ortamı körükleyerek birçok alıcıyı daha muhafazakar hale getirdi. Daha fazla ikincil piyasa hacminin Afrika, Japonya, Hindistan ve Avrupa gibi diğer bölgelere taşınmasını bekliyoruz. Yerleşik ikincil piyasa şirketleri bu bölgelerde var ve yeni şirketler de bu bölgelere taşınıyor. Ayrıca pahalı markaların amiral gemilerini orta karar fiyatlara almak konusunda da büyük talep var.

Kaynak : https://www.counterpointresearch.com/global-refurbished-smartphone-market-2020-higher-growth-expected-2021/
15
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
15
4
3
2
2