Yerçekimsiz Ortamda Kendi Kendine Uçabilen Uzay Drone'u Üretildi!

0
0
0
0
0
Avrupa Uzay Ajansı tarafından yerçekimsiz ortamda kendi kendine uçabilen uzay drone'u geliştirildi.

Drone’ların uzay araştırılmalarındaki kullanımını ve önemini çok defa duymuştuk. Bu durum bir yandan uzay araştırmalarına katkı ve kolaylık sağlarken, bir yandan da drone teknolojisinde gelişmelere de ön ayak olabiliyor. İşte Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan bu dronelardan biri de, tabir yerindeyse -tek gözle uçmayı- yani sadece tek bir kamera kullanarak uzay istasyonunu bulmayı yapay zeka kendi kendine öğrenmiş ki, bu düşünebileceğinizden çok daha zor bir şey.

Aslında “mekanik öğrenme” diyebileceğimiz bu yöntem, uzay araştırmalarında pek de yaygın olarak kullanılan bir yöntem değil. Zira olası bir başarısızlık durumunda karşılaşılması muhtemel zarar bir hayli yüksek. Bu anlamda bir ilk olma özelliğini taşıyan drone’nun bu mekanik öğrenmeyi tek kamerayla cisimler arasındaki uzaklığı hesaplayamadan ve yerçekimsiz ortamda oluşundan dolayı aşağı-yukarı gibi algıları olmadan gerçekleştirmiş olması da olayın önemini bir kat daha artırıyor.

Drone’un bu mekanik öğrenmeyi teknik olarak nasıl gerçekleştirdiği basitçe şöyle anlatabiliriz: Drone önce iki kamerayla yaptığı uçuş sırasında istasyondaki nesneler arasındaki mesafeleri kaydetmiş. Bu sayede tek kamerayla uçuş yaparken nesnelere çarpma olasılığı ortadan kalkan drone’un yazlımı, bu aşamadan önceyse Delft Teknoloji Üniversitesi’nde başka bir drone üzerinde test edilmiş.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 5 yıldır üzerinde çalışmakta olduğu söylenen proje, Meksika’daki Uluslararası Astronot Kongresi’ne de sunulmuş durumda.

Projeye dair bir videoyu da sizler için ekledik. Dilerseniz hemen alttaki video bölümünden izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2016/10/01/space-drone-learns-to-see-with-one-eye/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0