Yerli Füzeler Bozok ve SOM-J'nin Testleri Başarıyla Sonuçlandı

45
2
0
0
0
TÜBİTAK'ın SİHA'lar için ürettiği yerli füzeler ilk testlerini başarıyla geçti. F-16 ve F-35 ile hareket kabiliyeti, güvenli teslim etme gibi testler devam edecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) mühimmat çeşitliliğini yerli mühimmatla arttıracaklarını açıkladı. Bakan Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından SİHA’lar için geliştirilen Hassas Güdümlü Akıllı Seyir Füzesi SOM-J ve Lazer Güdümlü Minyatür İHA Füzesi Bozok ile yaptıkları testlerde başarı elde ettiklerini söyledi. 

TÜBİTAK, Bozok mühimmatına ilişkin Bayraktar TB2 üreticisi Baykar ile ortak çalışma içerisinde. Bozok ile uçuş testlerinin başarı vermesinin ardından Bayraktar TB2 ile Bozok deneme atışında Saros Körfezi’nde hedef başarıyla vuruldu. İlk testlerin başarı vermesinin ardından ilerleyen günlerde Bozok’a farklı kabiliyet testleri de yapılması planlanıyor. Tüm testleri başarıyla geçmesi durumda Bozok, Türk Savunma Sanayisi’nin geliştirilmiş 3. Yerli SİHA mühimmatı olmuş olacak. 

Açıklamalara göre Bozok, asimetrik çatışma ortamında dost unsurları tehlikeye atmadan savunma sağlayabiliyor. 16 kilo ağırlığa ve 9 kilometre menzile sahip Bozok, ataletsel güdümle hedef alıyor ve yarı aktif lazer arayıcı başlığıyla hassas güdüm yapabiliyor.

SOM-J mühimmatı ise uçuş esnasında görünmezlik kabiliyetini engellemeden uzun menzil vurulabilmesi için geliştirildi. Alçak seviyeden radara yakalanmadan uçuş gerçekleştirebilen SOM-J, yeryüzü şekillerini izleyerek kendini kamufle eden seyrüsefer sistemiyle hedefine, yüksek isabet oranıyla ulaşıyor. F-35 uçakları için önemli bir hedefleme gücü sağlayan SOM-J, proje kapsamında müttefik ülkeler tarafından da kullanılacak.

SOM-J prototipi için bu hafta esir taşıma testi gerçekleştirildi ve olumlu sonuç alındı. Prototip mühimmatla “güvenli mühimmat bırakma” testi de gerçekleştirildi. SOM-J’nin ilk hedef atış testinin F-16 uçağında, 2019 yılı içerisinde yapılması planlanıyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakan-varank-duyurdu-son-testler-basariyla-gerceklesti-40911123
45
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
45
2
0
0
0