2019’da Havalanacak Yerli İHA Akıncı İlk Kez Görüntülendi!

115
4
2
1
0
Türkiye’nin yeni teknolojilere sahip insansız hava araçlarını geliştiren Baykar’ın Akıncı isimli aracı 2019 yılında gökyüzünde görev yapmaya başlayacak. İlk kez üretimi sırasında görüntülenen aracın özelliklerinden bahsettik.

Yerli savunma teknolojilerinde İHA’lara çok sık başvurduğumuz bir dönemdeyiz. Bu nedenle böyle araçların Türkiye’de yerli firmalar tarafından üretilmeleri, güvenlik ve maliyet açısından oldukça önemli. Bir süredir uygulamada olan ve 2019’un ilk çeyreğinde gökyüzüne çıkması beklenen Akıncı projesinden de ilk görüntüler geldi. 

Baykar, ülkemizin genç mühendis ve yazılımcılarına, pek çok teknoloji alanında çalışma fırsatı sunan firmalarından Anadolu Ajansı’na yeni Akıncı projeleri hakkında demeç veren Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 5 ana mühendislik disiplininde faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.

Şirketin daha önce geliştirdiği TB2 ismindeki İHA’lar; TSK, JGK ve EGM bünyesinde görev yapıyorlar. Bayraktar, söz konusu teknolojiler sayesinde üzerinde silah bulunan İHA’ları üretebilen 6 ülkeden birisi olduğumuzu vurguluyor. 

Bir başka adıyla “uçan balık” olarak da anılan yeni Akıncı, taarruzi sistemlere sahip bir araç olarak güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkartıyor. Haluk Bayraktar, “Akıncı sistemi, 40 bin feet irtifaya kadar çıkabiliyor, 24 saat havada kalabiliyor ve faydalı yük taşıma kapasitesi bin 350 kilograma kadar ulaşıyor. Bu özellikleriyle savaş uçaklarımızın yaptığı bir kısım görevleri icra edebiliyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak.” dedi.

Tasarımlarında balıklardan ilham aldıklarını söyleyen Haluk Bayraktar, "Görmüş olduğunuz platformun ilk prototip gövdesi. Kanatlarıyla çok daha heybetli bir duruşu olacak. Hedefimiz 2019'un ilk çeyreğinde ilk uçuşunu gerçekleştirmek. 2019 boyunca çok yoğun şekilde uçuş ve yer testleri yapmayı planlıyoruz. 2020 içinde de bu sistemi ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Akıncı aynı zamanda türbin motorlu, çift motorlu bir araç." açıklamasında bulundu. 

Akıncı elektronik sistemler, radarlar, akıllı mühimmatlar, türbin motorları gibi pek çok üretim alanında faaliyet gösteren pek çok yerli şirketin de desteğini alacak bir proje.

115
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
115
4
2
1
0