Suyun Korkutucu Derecede Yer Değiştirdiğini Gösteren Rapor

0
0
0
0
0
Suyun Korkutucu Derecede Yer Değiştirdiğini Gösteren Rapor
Yeryüzündeki suyun son 30 yıl içinde nasıl değiştiğini anlamak için uydu görüntülerini inceleyen bilim insanları, bazı korkutucu gerçeklerle karşılaştılar.

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışmayı yürüten ekipten Dr. Fedor Baart, son 30 yılda 115 bin kilometrekarelik kara parçasının sularla kaplandığını, 173 bin kilometrekarelik suyun da kara parçasına dönüştüğünü açıkladı. Suların en fazla Tibet Platosu’nda kapladığını belirten Baart, sudan karaya en fazla dönüşümün yaşandığı yerin ise Aral Gölü olduğunu söyledi.

Kara parçalarının sularla kaplanmasını sağlayan bir diğer etmenin baraj sayısındaki artış olduğuna dikkat çeken Baart, buzulların erimesiyle Tibet Platosu’nda yeni göllerin oluştuğunu ve bir zamanlar toprak parçası olan karaların günümüzde sular altında kaldığını belirtti. Baart, baraj yapımlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Myanmar'da çok sayıda barajın inşa edildiğini biliyorduk ancak şimdi kaç tane olduğunu görebildik. Kuzey Kore'nin Güney Kore sınırında barajlar inşa ettiğini gördük."

En büyük değişimin Aral Gölü’nde yaşandığını belirten Baart, mühendislerin tarım arazilerini sulamak için nehirlerin yönünü değiştirmesiyle gölün neredeyse tamamen kuruduğunu söyledi. ABD’nin en büyük temiz su sağlayan göllerinden Las Vegas yakınlarındaki Mead Gölü’nün de ciddi miktarda su kaybettiğini söyleyen Baart, gölün 222 kilometrekarelik bölümünün tamamen kuruduğunu açıkladı.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0