Yetenekleriyle Bilim Dünyasının Yakından Takip Ettiği 17 Yaşındaki Dahi Türk Genci

88
12
3
3
2
6 dil bilen, piyano çalan ve Chicago’da bilimsel projesi için sunum yapan liseli dahi genç İlyas Seçkin, Renault Merkezi’nde bir sunum yaptı.

Rus bir anne ve Türk bir babanın 17 yaşındaki oğlu olan, şu an eğitim hayatını lisede devam ettiren ve İstanbul’da yaşayan İlyas Seçkin ile ilgili geri kalan hemen her şey oldukça inanılmaz.

6 dil bilen genç dâhi, 5 yaşından beri piyano çalıyor. Katıldığı bilimsel yarışmalarda ödüller kazanan genç, beyin felci hastaları için geliştirdiği projeyi ABD’nin Chicago kentinde sundu. Araçların motor ömrünü uzatabilecek son projesi ile ünlü fizikçilerin dikkatini çeken genç, 6. Dünya Fizik Kongresi’nde yer alan tek lise öğrencisi olarak da öne çıktı.

İlyas Seçkin’in TÜBİTAK projesi olarak geliştirdiği ve serebral palsi hastalığına çare bulmayı amaçladığı projesi, International Institute of Engineers and Researchers dergisinde yayımlandı. Daha sonra bu araştırmasi ile Chicago’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan genç, ‘Mükemmel Araştırma Ödülü’nün de sahibi oldu.

Bu yılki TÜBİTAK projesinde ise araç pistonlarındaki aşınmanın bakır oksit etkisi ile azaltılması ve motor ömrünün uzatılması konusunda bir çalışma yapan İlyas Seçkin’in bu çalışması da Global Scientific Journal’de yayımlandı. Daha sonra da 13-14 Mayıs tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan 6. Dünya Fizik Kongresi’nde konuşma yapan İlyas, kongredeki tek lise öğrencisi ve tek Türk konuşmacı oldu.

Daha sonra Renault Grup Genel Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştiren genç, burada 1,5 saat boyunca görüşmeler yaptı.

Ziyaret hakkında konuşan dâhi genç, “Renault yetkilileriyle yaptığım araştırma sonrası temasa geçtim. Kongre bittikten sonra Renault merkezine gittik. Sunum öncesi, bana ve danışman öğretmenime kısa bir genel merkez gezisi organize edildi. Projenin tamamını detaylı olarak sundum. Dikkatle dinlediler. Ve sunum sonunda beklediğim ayrıntılı teknik soruları sordular. Renault yetkilileri sunuma çok olumlu tepki gösterdi. Proje ile daha detaylı ilgileneceklerini söylediler. Bu konunun önemli olduğunu ve yapılan çalışmanın birçok sıkıntıya çözüm getirebileceğini dile getirdiler. Projenin doğru bir proje olduğunu söylediler. Edindiğim izlenim, Renault yetkilileri konuyu kendi içlerinde değerlendirip dönüş yapacakları yönünde. Renault’nun ilgisini görmek istedim, onların yorumlarını almak istedim. Bunu sağladık.”  dedi.

İlyas, ailesinden ve çevresinden de önemli destek görüyor. Oğlunun başarısından gurur duyduklarını söyleyen baba Levent Seçkin, İlyas’ın her zaman farklı bir çocuk olduğunu da belirtti. Baba Seçkin, ayrıca dil konusunun da önemli olduğunu belirtti. Anne Natalia Seçkin ise İlyas’ın farklı bir çocuk olduğunu, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek istediğini söyledi. İlyas’ın araştırmalarına yardımcı olan danışman öğretmeni Berksan Gümüş, İlyas’ın okul birincisi olduğunu ve katıldığı organizasyonlarda ilginin hep İlyas’ın üzerinde olduğunu belirtti.

İlyas, son projesini anlatırken “Proje, sürtünmeyi ve bundan dolayı oluşan aşınmayı en aza indirmeye yarıyor. Özellikle araçlarda kullanılan pistonlarda bu sürtünme çok oluyor. Araçlarda kullanılan yağın içine bakır oksit eklendiğinde bakır oksit metal üstünde bir plaka oluşturarak bu sürtünmeyi azaltıyor. Bu proje, araç pistonları için hazırlandı ancak tabi ki bu tür sürtünme ve aşınma olayı sadece motorlarda olmuyor. Geniş bir çerçeveyi ilgilendiren bir proje esasında” dedi. Otomasyon hayranı olduğunu belirten İlyas, mühendislik alanında ilerlemek istediğini belirtiyor. Lisenin yanında konservatuara da giden genç, katıldığı organizasyonlarda en çok yaşının konuşulduğunu söylüyor. İlyas, gelecekte Almanya’da üniversite okumak istiyor. Okulunu dahi şimdiden seçtiğini belirten genç, makine mühendisliği ile başlayıp mekatronik ile devam etmeyi amaçladığını belirtiyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/renault-merkezinde-liseli-fizikci-ilyas-41234836
88
12
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
88
12
3
3
2