Yıldızlararası Nesneler, Gezegenlerin Oluşumunu Hızlandırıyor Olabilir

6
2
1
0
0
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Oumuamua benzeri yıldızlararası nesneler yeni gezegenlerin oluşumunda tohum görevi görüyor olabilir.

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, Oumuamua gibi yıldızlararası nesneler yeni oluşmuş ilkel yıldızların gaz bulutlarının içindeki gezegenlerin oluşumunu hızlandırıyor olabilir. Jülich Supercomputing Center’dan Susanne Pfalzner ve Queen’s Üniversitesi’nden Michele Bannister’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Oumuamua gibi başıboş gezen nesneler, yeni oluşmaya başlayan gezegenlerin oluşum hızını artırıyor olabilir.

Oumuamua ilk olarak 2017’nin sonlarında güneş sistemimizi kısaca ziyaret ettiğinde fark edilmiş ve ne olduğu, nereden geldiği, nereye gittiğiyle ilgili birçok spekülasyona konu oluştu. Hatta bu spekülasyonlar dünya dışı bir uzaylı ırkı tarafından bizi gözlemlemek için gönderilen uydu olduğuna kadar ilerlemişti.

Aslında bu tarz objeleri oluşturan şey basit bir mekanizmaya dayanıyor. Devasa moleküler hidrojen ve helyum bulutları ile daha ağır elementlerin izlerinin karşılıklı olarak birbirleriyle kaynaşmaya başlamasıyla oluşuyor.

Bu süreç oldukça yavaş işliyor ancak yeni çalışmaya göre gezegenlerin oluşumu, gökdelen büyüklüğündeki Oumuamua gibi trilyonlarca gezegencik vasıtasıyla oluşuyor. Bu sayıda oldukça fazla gibi gelebilir ancak kübik parsekler her bir tarafa 3,3 ışık yılı kadar uzanıyor ve yeni oluşan gezegen sistemlerinde bu objelerden milyonlarca bulunuyor.

Çalışmayı gerçekleştiren iki araştırmacı, bu nesnelerin adeta tohum gibi davranarak gezegen oluşumunu hızlandırdığını söylüyor. Bu olay, daha kolay anlaşılması için kimya derslerine yapılan tuz solüsyonu deneyiyle açıklanabilir. Bu deneyde su, tuza o kadar doyar ki atılan yeni tuz kristali suda çözünemez ve sudaki diğer çözünememiş tuz kristalleri bu kristalin etrafına odaklanmaya başlar ve kristal hızla büyür.

Yapılan bu çalışmayla elde edilen tek sonuç da bu değil. Bannister, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Bu çalışmanın sonuçları umulandan daha öteye uzanabilir. Tüm galaksi boyunca eski gezegen sistemlerinden arta kalanlar yeni nesil gezegen sistemlerinin oluşmasına yardım ediyor olabilir. Yeni nesil her yıldız, yıldızlararası objelerin sayısını artıyor.”  

Kaynak : https://newatlas.com/interstellar-objects-planet-formation/59184/
6
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
0
0