Yıldızlarası Nesne Üzerinde Tamamlanan Araştırmalarda İlk Gaz Tespiti Yapıldı

7
1
0
0
0
Geçtiğimiz günlerde araştırmacıların tespit ettiği bir nesne, Güneş sistemindeki ikinci yıldızlararası nesne olarak nitelendirilmişti. Bu nesneyi detaylı olarak incelemeye alan araştırmacılar, ilginç sonuçlara ulaştılar. Gelin uzay hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlayacak sonuçlara birlikte göz atalım.

Uzaydaki bazı yapılar, uygun fiziksel çekim koşulları altında gezegen olma potansiyeline sahip oldukları için "gezegenimsi" olarak isimlendirilir. Güneş sisteminde yer alan gezegenimsilerin birçoğu, kuyruklu yıldızlar gibi buzlu yapılara sahiptir. Küçük bir kısım ise kayalıktan oluşur. Elbette Güneş Sistemi dışında da gezegenimsiler yer almaktadır. Araştırmacılara göre çok sayıda gezegenimsi, yıldızlararası uzayda dolaşıyor ve bunlardan bazıları, Güneş Sistemi'ni ziyaret ediyor.

Yaklaşık üç hafta önce gök bilimciler tarafından yıldızlararası bir nesnenin gözlemlendiği ve bu nesnenin Güneş Sistemi'ndeki ikinci yıldızlararası nesne gözlemi olduğu duyurulmuştu. Gök bilimciler, Güneş Sistemi'mizi ziyaret eden 2I/Borisov isimli kuyruklu yıldızın peşini bırakmadı ve yıldızın yapısını araştırmaya koyuldular. 

Yıldızlararası nesneleri incelemek, galaksinin diğer bölgelerinde gezegen oluşumları hakkında önemli bilgiler sağlayacak:

yıldızlararası nesne

Bilim insanlarının galaksinin diğer bölgelerinde gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair araştırmaları sürerken 2I/Borisov gözlemi, bu alanda yapılan çalışmalara önemli miktarda veri sağlayacak. Geçtiğimiz yıl Güneş Sistemi'nde gözlemlenen Oumuamua yıldızlararası nesnesinin de anlaşılabilmesi için 2I/Borisov gözlemi büyük bir öneme sahip. Oumuamua yıldızlararası nesnesi üzerinde yapılan araştırmalarda bilim insanlarının temel yapıyı tespit edememeleri, 2I/Borisov gözlemini daha da özel kılıyor.

2I/Borisov için spektroskopi analizi yapan araştırmacılar, kuyruklu yıldızın saç kısmında hangi gazların, merkezinde de hangi parçacıkların olduğunu tespit ettiler. Araştırma sonuçlarında karbon ve azotun birleşiminden meydana gelen Siyanojen gazına karşılık gelen değerde bir artış ortaya çıktı.

2I/Borisov'un aralık ayında Güneş'e daha yakın bir geçiş yapacak olmasını fırsat bilen araştırmacılar, o gözlemde çok daha ilginç bilgilere ulaşmayı hedefliyorlar. Tamamını buradan inceleyebileceğiniz araştırmanın sonuçlarının hangi bilgileri açığa çıkaracağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/interstellar-comet-composition/
7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0