2019 Yılının Kelimesi Belirlendi: Varoluşsal

9
3
1
0
0
Greta Thunberg ve Donald Trump'ın da etken rol oynadığı yılın kelimesi belli oldu. Varoluşsal kelimesi, yıl içinde trendi en çok yükselen kelime olarak göze çarptı. Bu kelime, yıl içinde yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle sözlüklerde fazlasıyla aratıldı.

Tıpkı bazı kişilerin, olayların ya da organizasyonların zaman zaman daha fazla konuşulması gibi bazı kelimeler de dönem dönem geniş kitleler tarafından sıklıkla telaffuz edilebilir. Dictionary.com, yıl içinde trend olan kelimeleri takip ederek “yılın kelimesi”ni belirliyor. Bu kapsamda 2019 yılının kelimesi de belirlenmiş durumda.

Dictionary.com tarafından yapılan açıklamada 2019’da yılın kelimesinin existential yani Türkçe karşılığı ile “varoluşsal” olduğu duyuruldu. Yılın kelimesinin varoluşsal seçilmesinin nedeni olarak ise devam eden krizler, insan ve doğaya yönelik ciddi tehditler, önemli siyasi ve sosyal olaylar nedeniyle bu kelimenin sözlükte fazlasıyla aratılması gösterildi.

Greta Thunberg ve Donald Trump, yılın kelimesinin belirlenmesinde etkili oldular

greta

Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in, mevcut başkan Donald Trump'ı "varoluşsal tehdit" (existential threat) olarak nitelendirmişti. Bu açıklama, kelimenin aranma sıklığının bir anda artmasına neden oldu. Hong Kong protestoları, Notre Dame yangını, Dorian kasırgası ve ABD ile Çin arasındaki kriz de kelimenin aranma sıklığını artıran olaylar arasında gösterildi.

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, farklı konularda olduğu gibi yılın kelimesinin belirlenmesinde de etkili oldu. İklim değişikliğini "varoluşsal" olarak değerlendiren Greta, söz konusu kelimenin popülerliğine katkıda bulunan isimlerden biri oldu. Ayrıca Oyuncak Hikayesi 4 filmi de bu kelimenin arama trendini artıran etkenlerdendi.

9
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
1
0
0