Yıllardır Süren Çabalar Sonuç Verdi: Ozon Tabakası İyileşiyor

175
10
9
8
2
Ozon tabakasında incelmenin oluşmaya başladığı ilk olarak 1980'lerde ortaya çıkmıştı. Tabaka sonunda iyileşiyor gibi gözüküyor.

Tahminlere göre Kuzey Yarımküre'de yer alan ozon tabakasındaki incelme, 2030 yılında tamamen iyileşmiş olacak. Antarktika için ise 2060 yılı işaret ediliyor. Yeni yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, bu durumu küresel anlaşmaların başarabileceklerine örnek olarak gösteriyor. Ozon tabakasında bu kadar büyük ve bu kadar zor iyileşen incelikler olmasının başsorumlusu ise insanlar ve onların keşfettikleri CFC gazları. 

Ozon tabakası neden önemli sorusunun cevabı ise çok basit: Morötesi ışınlardan pek hayır gelmiyor gezegene. Cilt kanserinin önlenmesine, bitkilerin büyüyebilmesine ve göz sağlığına etkileri çok. 

Özellikle doksanlı yıllarda üst ozon katmanının neredeyse yüzde onu yok olmuş durumdaydı. 2000 yılından bu yana ise katman yavaş yavaş da olsa düzenli ve sağlıklı bir şekilde yenileniyor.

Ozon tabakasındaki iyileşme pek çok bilim insanı tarafından ileriye doğru atılmış olarak bir adım olarak görülse de, özellikle Çin gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin dikkatsiz adımlar atmaları ya da düzenlemelerden esneklik istemeleri iyileşme sürecinin tamamlanmasını engelleyebilir. 

Kaynak : https://www.bbc.com/news/newsbeat-46107843
175
10
9
8
2
Emoji İle Tepki Ver
175
10
9
8
2