Yok Böyle İlan: Sahibinden, Hiç Çekilmemiş Uzun Metraj Film Senaryosu

0
0
0
0
0
İnternette bulunan 'efsane ilanlara' bir yenisi daha eklendi.

Sahibinden.com'da şimdiye kadar son derece garip, ne amaçla konulduğuna anlam veremediğimiz pek çok ilan ile karşılaştık. Bu ilanların çoğu bizi epey güldürmüş, kısa süreli olsa da sosyal medyanın fenomeni haline gelmiştir. Aslında bu haberimizdeki ilan da çoğu kimse için ''komik'' gelecektir ancak, bir yandan da sinema sektörünün gerçek yüzünü göstermekte.

Eren Bozkurt adlı kişi tarafından oluşturulan ilan; sahibinden, hiç çekilmemiş uzun metrajlı bir film senaryosu. Evet, Bozkurt baya baya bir film senaryosu satıyor. Şimdi bu duruma direkt olarak 'neden?' sorusunu yöneltiyor, hatta ilanın altında bir trollük arıyorsunuz ancak işin aslı başka.

Sanırım detay kısmına ilan hakkında gerekli bilgileri yazan Bozkurt'un ifadelerini okumanız, sizin de ilanın ne amaç ile konulduğunu anlamanızı sağlayacaktır:

Metin yazarı ve Reklam yazarı sahiplerinden, yazarken hiç sigara içilmemiş, ilham perisinin üzerinde bolca tepiştiği, muhtelif yerlerinde revizyon olan, örnek gösterebileceğimiz bir muadili olmayan, uzun metraj filmimiz var. Şairli, şiirli falan bir film. Satıyoruz. Baya böyle elma, armut gibi satıyoruz.

Yanlış da okumadınız, 100 bin istiyoruz (Sünnettir, pazarlık senaryo başında yapılır). Piyasası çok umurumuzda değil. Biz de zaten piyasanın umurunda değiliz. Ulaşmaya çalıştığımız 984576984 tane yapım şirketinden sadece 1'i bize döndü. "Değerlendirme yapmıyoruz." dedi onlar da. Yapımcı harici ilgilenir gibi yapanlar da "Ya senaryoya çok para vermiyorlar. Çok da şaapmayın" dedi. Canları sağ olsun...

Yıllardır okuduğumuz, öğrendiğimiz şeyleri aylarca titizlikle hayata geçirdik. Günlerimizi, saatlerimizi, uykularımızı harcadık. Bir 5 dakikalarını harcamayan sözde sektörün "Lider"lerine nurlu yüzümüzü bile gösteremedik. Ha bir de öğütler aldık. Mevzuyu işe dökünce haklı öğütler elbette; "Komedi yazın. O gidiyor bu aralar. Bu film biraz fazla nitelikli olmuş. Alıcısı yok bunun."

Küçük yapımcıları kovalayacakmışız. Emeğimizi "BEDAVA"ya filme çekmeleri lütuf olacakmış bizim için. Emek, lütuf. Sanat, lütuf. Sinema, lütuf. Kızdık, kızacağız. 20 Milyon hasılat yapan filmin sonunda yapımda emeği geçenleri yazmışlar, senarist yok. Filmdeki kedinin eğitmenin adı var, senaristin yok. Senaristin hakkını koruma gibi bir niyetimiz de yok. "Senaristlik" kavramı içerisindeki kendi payımıza düşen kısmın peşindeyiz. Kendimize ait olan hak kadar savunuyoruz.

Peki neden bu ilanı buraya koyuyoruz?

Duyduk ki sektörün jargonunda "Abi bize şu ayarda bir film lazım" cümleleri rahatça yer bulabiliyormuş. Yani ısmarlama işler... Dedik ya, elma armut misali... Yazılı metine, sanat denen sinemaya yapılan muamele bu ise, kurallar böyle ise biz de bu kurallara imkanlarımız dahilinde uymak istedik. O sebepten de sahibinden.com'a kalıba göre dikilen bir kıyafet, siparişle toplanmış bir bilgisayar gibi senaryomuzun ilanını koyduk. 

Belki sitem etsek de bir gün birlikte çalışmak zorunda kalacağımız abilerimizden biri Yatının cilasını satın almak sahibinden.com'a girdiğinde gözüne bizim ilanımız çarpar da "Yürü ya kulum"dan nasibini alan iki insan oluruz.

Bu uzun ilanı okumaya ayırdığınız vakit için teşekkür ediyor, kapanışı yine sıradan bir cümleyle yapıyoruz; alıcısına şimdiden hayırlı olsun.''

Kendim de az çok bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum; saçma sapan ''komedi'' filmlerinin gişe rekorları kırdığı, televizyonda ise sözde halkın içinden çıkma ajans oyuncularının toplum ahlakını mahvettiği, izleyenin seviyesini sürekli aşağıya çektiği gereksiz şeyler olduğu sürece bu sektörden başarılı bir şeyler beklemek, elma ağacının armut vermesini beklemek gibi bir şey olur.

O sebeple bu tarz şeyler aslında bu işin gerçek yüzü.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0