YouTube, Arka Planda Oynatma Özelliği İle Yıllık Karbon Ayak İzini 500.000 Tona Kadar Düşürebilir

36
17
10
6
3
Araştırmacılara göre, YouTube'un yıllık karbon ayakizi yılda 10 milyon ton karbondioksite eşdeğer. Videoların arka planda oynatılabilmesine dair yapılacak bir güncelleme ile şirketin yıllık karbon ayak izi 500.000 ton azalabilir.

YouTube'da videoları, şirketin veri merkezindeki sunucular aracılığıyla internet bağlantısı üzerinden kullanıcılara ulaştırılıyor. Bu veri merkezleri, kömür veya doğal gaz ile üretilen enerjiden güç sağlıyor. Bu, büyük oranda karbondioksit kullanımına yol açıyor.

Bristol Üniversite'sinden araştırmacılar, şirketin 2016 yılındaki kamuya açık bir şekilde paylaşılan verilerine dayanarak bir çalışma gerçekleştirdiler. Araştırmaya göre şirketin arka planda oynatma seçeneği sunmasının karbon ayak izlerini büyük oranda azaltacağı belirtiliyor. Şu anda arka planda oynatma seçeneğini yalnızca aylık bir ücret ödeyerek YouTube Premium satın alan kullanıcılar kullanabiliyor.

Çalışmaya liderlik eden profesör Chris Preist, dijital atıkları azaltma çabasında olduklarını ve dijital haberleşme hattını daha çevre dostu hale getirmek için veri merkezlerine odaklandıklarını söyledi. Preist, MailOnline'a yaptığı açıklamada YouTube gibi şirketlerin veri merkezlerinde ve aynı zamanda dünyaya yayılan tüm ağ donanımlarında ve hatta telefon aracılığıyla izlenen videolar ile mobil iletişim direklerinde karbondioksit enerjisinin kullanıldığını belirtti. Yine de YouTube'un veri merkezlerinde yeşil enerji yönelerek bu konuda çaba gösteren lider şirketlerden biri olduğunu dile getirdi.

Ancak her şeye rağmen, kullanılan enerji oldukça yüksek ve dolayısıyla çevreye belirli bir oranda zararı bulunuyor.

Profesör Priest, yaptığı açıklamara ek olarak tek bir kullanıcı bazında karbon ayak izinin küçük seviyelerde olduğunu fakat YouTube gibi küresel bir hizmet için bunun büyük boyutlara ulaştığını belirtti. Veri merkezleri dışında yazılımcıların da karbon ayak izini azaltmanın yeni yollarını bulabileceklerini söyledi.

Araştırmaya Netflix de dahil edildi. Netflix'in veri merkezi rakamlarının da YouTube ile benzerlik gösterdiği belirtildi.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7005773/Youtubes-carbon-footprint-estimated-10-million-tonnes-CO2-equivalent-year.html
36
17
10
6
3
Emoji İle Tepki Ver
36
17
10
6
3