YouTube'dan Müzik Çeviren Siteler, Mahkeme Kararına Göre Telif Hakkı İhlali Yapıyor

18
17
2
1
0
Birkaç müzik endüstrisi etiketi ve grubu tarafından yapılan bir başvurunun ardından, Avustralya’daki bir yargıç, yerel internet servis sağlayıcılarına dört popüler YouTube müzik indirme sitelerini engellemelerini emretti. Karar, telif hakkıyla korunan içeriğin izinsiz kamuya açık hale getirilmesi gerekçesiyle verildi.

Müzik endüstrisinin ‘stream-ripping’ (akış kopyalama) adı verilen olayla ilgili savaşının bir parçası olarak, bu yılın başlarında Sony, Universal ve Warner; Music Rights Australia ve Australasian Performing Right Association'ın desteğiyle, Avustralya'daki internet servis sağlayıcılarının (İSS) çeşitli YouTube platformlarına erişimi engellemesini istedi.

Nisan ayında yapılan bir Federal Mahkemenin ardından, müzik grupları dört ana oyuncuya karşı eylemde bulundu. Bunlar; 2conv, Flv2mp3, FLVto ve Convert2mp3. Justice Perram, ülkedeki İSS'lerinin platformları engellemesini zorunlu kılan bir emir verdi.

Hakim, bu hafta kararın gerekçesini yayımladı. Engelleme unsurları, Avustralya yasalarına özgü iken diğer bölgelerdeki bu tür platformların faaliyetleri hakkında benzer durumları ve eylemleri bilgilendirebilecek bazı ilginç yorumlar içeriyor. Hakim Justice Perram, argümanlarını belirlerken YouTube'da akış ve indirme arasındaki farklara vurgu yapıyor.

Hakimin belirttiğine göre: “Medyayı YouTube'a yükleyen bir kişinin, bu medyayı kimlerin ve hangi koşullar altında görüntüleyebileceğini belirlemesi gereklidir. Bu işlemin bir parçası olarak dosyaların indirilmesi için izin vermek mümkündür.”

Çoğu durumda yükleme, kullanıcının yalnızca medya akışını indirmesine değil, medyaya aktarmasına izin veren 'Standart YouTube Lisansı'nı seçerek yapılıyor. 'Creative Commons License' ile yükleme, son kullanıcıların indirmesine izin verebiliyor, ancak etiketler, bu temelde yüklenmiyor. Hakim, YouTube’da yayın izlemeye ya da indirmeye izin verip vermeme kararının yükleyiciye verildiğini söylüyor.

Yargıç, web sitelerinin işletmecilerinin YouTube'dan yayınlanan müzik videolarının ses kayıtlarını kopyalayarak ilgili müzik ve performans telif haklarını ihlal ettiklerini söylüyor.

Bunun yanı sıra ConvertMP3 platformunda yayınlanan ve kullanıcıların telif hakkı sahibinden izin aldıklarında YouTube'dan indirmenin “tamamen yasal” olduğunu iddia eden bir ifade, hakim tarafından “teknik olarak doğru” diye tanımlanıyor. Bununla birlikte feragatnameyi sitelerin sadece “web sitesi işletmecilerinin sahtekârlığını vurgulamak” için varolduğunu belirterek “tamamen asılsız” olarak reddetti.

Listelenen web sitelerindeki kayda değer trafik fazlalığı, “endüstriyel ölçekte müzik videolarının müzik korsanlığından sorumlu olduklarını” ortaya çıkarıyor.

Kaynak : https://torrentfreak.com/youtube-rippers-infringe-copyright-on-industrial-scale-says-judge-190601/
18
17
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
17
2
1
0