Yüksek Gerilim Hatlarındaki Cızırtılı Sesler Neden Çıkar?

1
0
0
0
0
Yüksek Gerilim Hatlarındaki Cızırtılı Sesler Neden Çıkar?
Siz de denk geldiğiniz sırada yüksek gerilim hatlarından ‘cızırtılı’ sesleri muhakkak duymuşsunuzdur. Peki buna neyin sebep olduğunu biliyor musunuz?

Yüksek voltajdaki akım, geçişi esnasında telin çevresinde güçlü elektrik alan moleküllerin iyonlaşmasına ve standart şartlarda elektriği iletmeyen havanın kısmen de olsa elektriği iletmesine sebep olur. Bu elektrik, deşarj olduğu sırada yüksek frekanslı sesler çıkarır ve kıvılcıma benzeyen ışık parlamaları ortaya çıkar.

Havadaki moleküllerin güçlü elektrik alan etkisiyle iyonlaşması sonucu açığa çıkan elektronlar, havadaki diğer moleküllerle çarpışarak bir ısı açığa çıkar. Bu ısı da havadaki gazların ani olarak genleşmesini, insan kulağının duyabileceği şekilde ses dalgalarının oluşmasını sağlar.

Seslerin şiddeti, o anki hava koşullarıyla da yakından ilgilidir. Eğer havadaki su miktarı fazla olursa havanın elektriksel iletkenliği arttığı için özellikle nemin yüksek seviyede bulunduğu sisli ve yağmurlu havalarda hem eletriksel deşarjların yoğunluğu hem de seslerin şiddeti fazladır. 

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0