Yüksek Güvenlikli İnsansız Kontrol Noktaları, Teröre Geçit Vermeyecek!

1
0
0
0
0
Teknoloji, terörle mücadelede önemli rol oynamaya devam ediyor.

Bombalı araç tehditine karşı etkili bir önlem geliştirmek isteyen Bitlis Valiliği, çözümü teknolojiye başvurarak buldu. Şehrin merkezine ve ilçe girişlerine yerleştirilen Yüksek Güvenlikli Kontrol Noktaları sayesinde bomba yüklü araçlar, canlı bombalar ve teröristleri tespit edilerek geçişleri engellenecek.

Kontrol noktalarının beton bariyerlerinde bulunan ses ve kamera sistemleri, güvenlik güçlerine eş zamanlı veri göndererek geçişte bulunan şeyler hakkında bilgi sunuyor. Güvenlik güçleri eğer kamerada şüpheli bir araç görürlerse kapan ve bariyer yardımıyla aracı kontrol noktasına bir nevi hapsediyor.

Ülkemizin en dağlık ve ormanlık yerlerinden biri olan Bitlis, bu sebeple teröristlerin lojistik destek konusunda en fazla tercih ettiği güzergahlardan biri. Fakat bu vb teknolojik sistemler sayesinde, her türlü arazi teröristlere dar edilmeye devam ediliyor.

Bitlis Valisi Ahmet Çınar'ın sistem hakkında yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Herhangi bir eylem yapılırsa, en az zarar ve zayiatla sonuç sağlamak için bu sistemi geliştirdik. Sistemimizde araçlar kanala gelmeden önce otomatik bariyerle durduruluyor. Burada hareketli kamerayla araçların içinde ne var ne yok görebiliyoruz. 50 metre uzaktaki zırhlı kulübede bulunan güvenlik görevlisi, sürücüyü ve yolcuları kameradan görerek sesli kumanda sistemiyle yönlendirebiliyor. Aracın içine bakabiliyor. Eğer bir şüpheli hal varsa bagajı, camı ve kapılarını açmalarını söylüyor. Kamerada her şeyi görünüyor. Eğer olağanüstü bir durum ve silahlı kişiler varsa ve bir düzenek tespit edilirse, bu sistem araç daha kontrol noktasına yaklaşmadan müdahale imkanı sağlıyor. Şüpheli bir durum görülmüyorsa, o zaman bariyer açılarak araç kanala alınıp detaylı arama yapılıyor. Noktada teknolojinin bütün imkanları kullanılmış. Herhangi bir olayda hiçbir polis, korucu, jandarma ve askerimiz zarar görmeyecek. Arama noktalarında başka araçlar da bulunacağı için siviller de zarar görmeyecek. Bu bir model oldu. Bakanlığımızın müfettişleri de araştırıp sistemi incelediler. Bu modeli Türkiye'ye bakanlık kanalıyla önereceklerini ifade ettiler."

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0