Yüksek Ölçekli Testlerin Gerçekleştirileceği Türkiye'nin Yeni Rüzgar Tüneli Tamamlandı

31
9
2
0
0
Türkiye’nin yeni rüzgar tünelinin yapımı tamamlandı. Tünel, uçak ve otomotiv sanayisinin yanında savunma alanında da yüksek aerodinamik testlerin yapılmasına olanak sağlayacak.

Savunma, uçak ve otomotiv sanayisi gibi önemli alanlarda yüksek aerodinamik testlerin yapılmasını sağlayacak Türkiye'nin yeni rüzgar tünelinin yapımı tamamlandı. OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) başkanı Süleyman Ekinci, %95 yerlilik oranı ile hayata geçirilen yatırımın toplam 25 milyon lira maliyetle yapıldığını ve ODTÜ Rüzgâr Tüneli adı verilen test merkezinin Türkiye’yi bu merkeze sahip 8. ülke konumuna getirdiğini söyledi.

Rüzgâr tüneli ile sanayi parçalarının aerodinamik, ısı ve ışık gibi faktörlere dayanıklılığı yanında uzay araçlarının yüksek güvenirlilik gerektiren testleri yapılabilecek.

Ekinci, projenin OSTİM’teki Sey Metal firması tarafından ODTÜ’den alındıktan sonra 24 ayda tamamlandığını belirtti. Ayrıca tesisin 0,3 mach rüzgâr hızına sahip üç tane test odasının bulunduğunu belirtti.

Saate 360 kilometre hıza ulaşabilen tüm araçların testlerinin gerçekleştirilebileceği tesis, test maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak.

Süleyman Ekinci, ODTÜ Rüzgar Tüneli'nin yatırım masrafını en fazla 2 buçuk yıl içinde amorti edebileceğini ve ayrıca tüm kuruluşların yerli test merkezini kullanarak maliyetlerini düşürebileceklerini söyledi. Ayrıca sanayinin gelişmesiyle birlikte yurt içinde testlere olan taleple doğru orantılı olarak tesis sayısının arttırılacağını belirtti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/yapimi-tamamlandi-iste-turkiyenin-ilk-ruzgar-tuneli-41237998?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=yapimi-tamamlandi-iste-turkiyenin-ilk-ruzgar-tuneli-41237998&utm_term=post
31
9
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
31
9
2
0
0