Yurt Dışından Telefon Siparişi Verilebilir mi?

29
20
3
1
0
Muhtemelen hepinizin kafasını kurcalayan ve artık bir cevap bulması gereken soru.

Muhtemelen hepinizin kafasında olan bir sorudur bu. Sebebi ise ülkemizde cep telefonları da dahil elektronik cihazlara uygulanan yüksek vergiler.

Tabi ülkemize kıyasla yurt dışında cihaz fiyatlarına baktığımızda oradan telefon almak çok daha hesaplı ve mantıklı gelecektir. Fakat bir sorun var; gümrük.

Bugün pek çok yabancı siteden ürün alışverişi yapabiliyoruz ve ürünler -zaman zaman bazı sıkıntılar olsa da- bir şekilde elimize ulaşmayı başarıyor. Ancak bu konuda devletin getirdiği bazır kısıtlamalar mevcut. Yani her istediğiniz ürünü almanız söz konusu değil. Özellikle bu ürün bir akıllı telefon ise (ya da herhangi bir elektronik cihaz).

Şimdi bu konuda kafanızdaki bazı soru işaretlerini ortadan kaldıralım. Yurt dışından kargo yolu ile akıllı telefon alınabilir mi? 

Türkiye Gümrük Bölgesi'nin belirlediği kurallara göre yurt dışından gelen bir eşyanın değeri, gönderi başına en fazla 75 euro olmalıdır. 75 euro'ya kadar alacağınız şeyler, gümrükten bir sıkıntı olmadan geçerek size ulaşırve vergi talep edilmez. Ancak 75 euro'yu geçen eşyalarda işin içine vergi de dahil olacaktır. Yani siz yurt dışından telefon sipariş etseniz bile ödeyeceğiniz vergi ile telefonun fiyatı ülkemizdeki satış fiyatı ile aynı olacaktır. Kaldı ki şöyle de bir durum var; yurt dışından telefon sipariş edemiyorsunuz. Etseniz bile cihaz gümrüğe takılacaktır.

Hatta bazı online satış siteleri, bahsettiğimiz 75 euro'luk limitin üstünde alışverişlerde direkt olarak sizden gerekli vergi miktarını da talep eder. Böylelikle gümrükte sizin adınıza vergi miktarı ne ise o para ödenir. Tabi bu durumda o cihazı yurt dışından almış olmanızın da bir anlamı kalmaz.

Bir diğer konu ise yurt dışından gelmekte olan bir tanıdığınızın size hediye olarak elektronik cihaz getirmesi. Yurt dışından gelen yolculara uygulanan bir hediyelik eşya limiti mevcut. Bu limit belki bir akıllı telefon ya da elektronik cihaz almaya yetebilir. Fakat yine gümrük kanunları gereği yolcu, sadece kişisel eşya olarak elektronik cihaz getirebilmekte. Hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi ise mümkün değil. 

Sonuç olarak; yurt dışı merkezli online alışveriş sitelerine bakıp fiyatları gördükçe iç geçirmeniz normal. Ancak o ürünleri alsanız bile ödeyeceğiniz fiyat, o sitede gördüğünüz fiyat olmayacak.

Kaynak : http://www.mfa.gov.tr/turkiye_ye-ait-gumruk-bilgileri.tr.mfa
29
20
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
20
3
1
0