Yüzyılın En Uzun Kanlı Ay Tutulması Saat Kaçta Başlayacak?

198
26
9
7
6
Özellikle son yılların en şiddetli Ay tutulmalarından biri olacağı söylenen Kanlı Ay tutulması için vakit gelip çattı. Yarın (27 Temmuz) gerçekleşecek olan olay, Türkiye saatine göre 20.13’de başlayacak.

Yüzyılın en büyük Kanlı Ay tutulması olarak adlandırılan ve yarın başlayacak olan olay, Ay’ın kızıl bir görüntüyle kaplanması ile gerçekleşecek. Gezegenimizin tek uydusu olan Ay’ı konu alacak olan tutulmada, Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamı ile kaplayacak. Bu durum sonrasındaysa Ay, bütünüyle kırmızı bir renge boyanacak. Bu sebeple Kanlı Ay olarak adlandırılan tutulma, oldukça ilgi çekiyor.

Ülkemizin saat birimine göre 20.13’de başlayacak ve ertesi gün 02.30’a kadar sürecek olan tutulma, Kuzey Amerika hariç altı kıtadan izlenebilecek. Bunlara ek olarak, bir de bu tutulma da kaçırmamanız gereken bazı detaylar mevcut.

İşte aklınızda bulundurmanız gereken 5 detay:

1. Tutulan Ay, her zamanki gördüğümüz Dolunay’a kıyasla çok daha küçük görünecek.

2. Tutulmanın tam anlamı ile gerçekleşmiş sayılması için Ay’ın yüzeyinin tamamının kızıl olması gerekiyor. Bu noktada yarın gerçekleşecek olan tutulma, diğer meydana gelen tutulmalardan daha fazla kriteri karşılıyor.

3. Tutulmuş Dolunay’ın ışığı, hiç olmadığı kadar sönük olacak. Öyle ki Mars bile Ay’dan daha parlak görünecek. Sadece hilal şeklinde olduğunda dahi parlayan Ay’ın Dolunay şeklindeyken bu denli sönük olması, aslına bakarsanız dikkati çeken bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor.

4. Kanlı Ay tutulması sırasında, Güneş Dünya’dan bakıldığında çok daha küçük görünecek.

5. Son ve bize göre en ilgi çeken nokta, herhangi bir araca ihtiyaç duymaksızın Ay tutulmasını çıplak gözle izleyebilecek olmanızdır. Normal zamanlarda Ay’a dürbün veya teleskop ile bakmak, Ay’ın parlak olmasından dolayı sakıncalıdır. Ancak bu defa Ay, oldukça sönük olacağından bu araçlara sahipseniz, tutulmayı daha yakından izleyebilirsiniz. Fakat herhangi bir aracınız yoksa da üzülmeyin, çıplak gözle de bu görsel şölene dahil olabilirsiniz.

198
26
9
7
6
Emoji İle Tepki Ver
198
26
9
7
6