Zaman Makinesi ile Bebek Hitler’i Öldürür müydünüz?

3
2
1
0
0
Size geçmişe gidip Hitler'i bebekken öldürme imkanı verseler ne yapardınız? Yazar James Gleick bu soruyu cevapladı.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük diktatörlerinden biri olan Adolf Hitler, İkinci Dünya Savaşı sıransında milyonlarca kişinin hayatına mal olan kararlar verdi. Irkçı ideolojisi ile “Alman olmayan” herkesin aşağı varlıklar olduğunu ileri süren bu karanlık adam, o dönemde yoğunlukla Almanya’da yaşayan Yahudiler’e soykırım uyguladı.

Zaman makinesi fikri ise ilkin 1895’te, H.G. Wells’in bir romanında ortaya çıktı. Sonrasında bu tema ile birçok roman, öykü, film hatta tiyatro bile yapıldı. Bunların en ünlüsü bildiğiniz üzere “Geleceğe Dönüş” serisi. Peki size zaman makinesine binip Hitler’i bebekken öldürme imkanı verseler, ne yapardınız?

Yazar James Gleick, böyle bir şeyin iki temel problem doğuracağını söylüyor. İlki bilimsel problem: “Acaba böyle bir şey geleceği nasıl etkiler?”. İkinci problem ise ahlaki problem: “Masum bir bebeği öldürebilir miyim? Ya büyüyünce bizim bildiğimiz gibi bir Hitler olmazsa?”

Gleick birinci durum için şunları söylüyor: “Zamandaki kırılma noktalarını tam olarak bilemeyiz, 5 dakika sonra olacakları etkileyen o dönüm noktasını bile tam olarak bilemeyiz”. Gleick, sözlerine şöyle devam ediyor “Muhtemelen Hitleri öldürsek ona benzer bir kişi çıkacak ve benzer şeyler yaşanacaktı”. İkinci durum için ise şu ifadeleri kullanıyor: “Geleceği bilemeyeceğimiz için, o çocuğun bugün bildiğimiz Hitler gibi bir canavara dönüşeceğinden emin olamayız. Bu nedenle Hitler olacağını söyleseler bile öldürmem, bir bebeği öldürmek 6 milyar bebeği öldürmekten farksız”. Yazarın bu düşüncelerini kendi ağzından, aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Kaynak : http://www.sciencealert.com/would-you-use-time-travel-to-kill-baby-hitler
3
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
1
0
0