Zihin Kontrollü Bir Dış İskelet, Felçli Adamın Tekrar Yürümesi Sağladı

33
3
1
0
0
İlk defa zihin gücüyle kontrol edilen bir dış iskelet sayesinde felçli bir insanın yürümesi sağlandı. Fransa’da gerçekleştirilen çalışmada felçli olan kişi, bacakları ve ellerini dış iskelet sayesinde hareket ettirebildi.

Fransa’daki Grenoble Alpes Üniversitesi’nden bilim insanları, zihin gücüyle kontrol edilen bir dış iskelet aracılığıyla felçli bir insanın yeniden yürümesini sağladılar. Çalışmanın şu aşamasında bağımsız yürümeye izin verilmedi. Dış iskeletle yürüyen insan, yukarıdan sarkıtılan bir güvenlik ekipmanına bağlandı. Çalışmada felçli insan, bir hedefe doğru yürüyebildi. 

Araştırmacılar, uzun bir süredir omurilik zedelenmesi olan insanların zihinlerini okuyarak bedenlerini kontrol edebilecekleri sistemler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarda en yaygın olarak kullanılan yaklaşım, beyine ince elektrotlar yerleştirmekti. 

dış iskelet

Araştırmacıların üzerinde çalıştığı bu beyne elektrotlar yerleştirme yönteminde, kafatasına giren teller enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca elektrotlar, izleyen aylarda beyin tarafından yara olarak görünüp dokular tarafından kapatıldığı için kademeli olarak çalışmayı duruyorlar. 

Fransa’daki ekip, bu sorunlardan kurtulmak için elektrotları beynin dışındaki sert dış zara yerleştirmeyi düşündü. Araştırmacılardan Louis Benabid, “Herhangi bir enfeksiyon varsa, dışarıda kalacak” dedi. 

dış iskelet 2

Araştırmacılar, bu yeni yöntemi dört yıl önce boynunu kıran bir adam üzerinde denediler. Bilim insanları, eski bir gözlükçü olan adamdan birkaç beyin taraması yaptırmasını istediler. Bu taramalarda adam yürürken ya da kollarını hareket ettirirken beyninin hangi alanlarının aktif hale geldiği öğrenildi. Taramadan çıkan sonuçlardan sonra, adamın kafasının her iki tarafındaki 5 cm çapındaki kafatası diski beyin sensörleri ile değiştirildi. 

Thibault olarak bilinen adam, ilk önce sensörler ile bilgisayardaki bir dış iskelet avatarını hareket ettirmeye çalışarak sensörleri kullanmayı denedi. Bilgisayardaki denemelerin ardından Thibault’a dış iskelet elbisesi bağlandı. Elbise yukarıdan sarkıtılan bir güvenlik noktasına da bir sorun olmaması için bağlandı. Thibault, dış iskelet elbisesi ile beraber ileriye doğru yürümeye başladı. 

dış iskelet 3

Dış iskelet yardımı ile yürümeyi başaran Thibault, “Ay’daki ilk adam gibi hissettim. İki yıldır yürüyemedim. Odadaki birçok insandan daha uzun boylu olduğumu unutmuştum. Çok etkileyiciydi” dedi. 

Araştırmacılar, bir sonraki hedeflerinin dış iskeletin kendi kendisini dengelemesi olduğunu açıkladılar. Araştırmacılardan Louis Benabid, “İhtiyacımız olan daha yüksek işlem hızı. Henüz yeterli işlem hızımız yok” dedi. Londra'daki Imperial College'den Ravi Vaidyanathan da, “Ayakta kalmak için yaptığınız tüm ayarlamaları hayal edin. Eğer bir miktar dengeleme için robota güvenebilirseniz, o zaman yürümek potansiyel olarak başarılabilir” dedi.

dış iskelet 4

Dış iskelet ile yürüyebilen Thibault, ayrıca kollarını, bileklerini döndürmek, her iki elini beraber kullanmak ve hedeflere ulaşmak gibi karmaşık işleri de yapabildi. Ancak araştırma hemen bu kadar sorunsuz bir aşamaya ulaşmadı. Thibault’tan önce sensörler başka bir insana yerleştirildi. Ancak teknik hatalardan dolayı deneme sistem sadece bir kaç saniye çalışabildi. 

Dış iskelet üzerindeki sorunlar ekip tarafından halledildi ve Thibault ile iyi sonuçlar verdi. Araştırmacılar implantları üç kişiye daha eklemek üzere. Araştırmacılardan Vaultyanathan, Thibault’un implantlarının 27 ay sonra hala çalışıyor olmasının umut verici olduğunu söyledi. Vaultyanathan, “Belli ki genel olarak kullanılmadan önce çok uzun bir yolu var. Ancak şu an ki ilerleme çok önemli bir adım” dedi. 

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2218863-a-mind-controlled-exoskeleton-helped-a-man-with-paralysis-walk-again/
33
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
33
3
1
0
0