Meta, Bir Ülkede Ne Instagram Ne Facebook Kullanıcılarına Haber Göstermeyecek

Meta, Kanada'da yürürlüğe girmesi beklenen bir yasa tasarısına tepki olarak, bazı Kanadalı kullanıcıların Facebook ve Instagram'da haber içeriğine erişimini geçici olarak engellemeye başladı.

Teknoloji devi Meta, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada haziran sonuna kadar sürecek geçici bir testin parçası olarak, bazı Kanadalı kullanıcıların Facebook ve Instagram'da haber paylaşımlarına erişimini geçici olarak engelleneceğini duyurmuştu.

Bu engelleme kararı, Kanada hükümetinin teknoloji devlerinin çevrimiçi olarak haber içeriğine bağlantı vermek veya başka şekilde yeniden kullanmak için yayıncılara ödeme yapmasını gerektirecek bir yasa tasarısına tepki olarak ortaya çıkmıştı.

GÜNCELLEME - 2 Ağustos: Meta, haberleri engellemeye resmen başladı:

Meta, bugün paylaştığı duyuruda Kanada merkezli haber yayıncılarının Instagram ve Facebook'taki paylaşımlarına erişim engeli getireceğini açıkladı. Fakat tek yasak bu da değil.

40 milyon Kanadalı, bundan böyle Instagram ve Facebook'ta uluslararası yayıncıların paylaştığı haberlere de erişemeyecek. Yani BBC ve The New York Times gibi dev kaynakların haberleri bile Kanadalılara ulaştırılmayacak.

Bu karar neden alındı?

Meta, yeni kararını, Kanada hükûmetiyle aylardır ters düştüğü Online Haber Yasası'nın onaylanması sonucunda aldı. Yasa, Meta ve Google gibi internet şirketlerine, haberi paylaşılan kuruluşlara ödeme yapması gerektiğini zorunlu kılıyordu. Google, henüz yasaya yönelik bir karar açıklamadı.

10 Haziran - Erişim engeli haziran ayında test ediliyordu:

İlk etapta test amacıyla rastgele seçilen Kanadalı kullanıcılar, Instagram veya Facebook'ta Kanada'ya dair haber içeriklerini göremedi veya paylaşamadı. Erişim engeli, makalelere, kısa formda videolara veya 24 saat sonra kaybolan fotoğraf ve videolara olan haber bağlantılarına yönelik uygulanabiliyordu.

Kanada Kültür Bakanı Pablo Rodriguez, Meta'nın hamlesini "hayal kırıklığı" olarak nitelendirmiş ve Kanadalıların bu taktiklerle korkutulmayacağını belirtmişti. Eğer yasa kabul edilirse erişim engelinin kalıcı olacağı da Meta tarafından belirtilmişti.