Suudi Arabistan'da Wi-Fi'dan Yüzlerce Kat Hızlı Veri Transferi Yapabilen Bir Lamba Keşfedildi!

Suudi Arabistan'daki araştırmacılar, Wi-Fi veri transferinden yüzlerce kat hızlı bir yöntem geliştirdi. Yeni teknolojinin detaylarına birlikte göz atalım...

Suudi Arabistan’daki araştırmacılar, ortalama Wi-Fi bağlantısından yüzlerce kat daha hızlı veri transfer edebilen bir beyaz ışık lazeri geliştirdi. İddialara göre bu yeni teknoloji sayesinde saniyede 2 GB veri transferi yapılabiliyor. Bu yüksek rakam birkaç saniye içerisinde yüksek tanımlamalı filmlerin bile kopyalanmasına yetecek kadar yüksek.

Popsci sitesinin haberine göre, geleneksel Wi-Fi bağlantı hızını 100 kata kadar artıran bir çalışma geçtiğimiz yıl Estonyalı teknoloji şirketi Velmenni tarafından geliştirilmişti. LiFi adı verilen bu teknoloji saniyede 1 GB’a kadar veri aktarımına olanak sağlıyordu. Suudi Arabistan’da geliştirilen bu yeni teknoloji ise Estonyalı şirketin rekorunu neredeyse 2 katına çıkarmayı başardı. Konu ile ilgili bilimsel makale ACS Photonics dergisinde yayınlandı.

Kral Abdullah Üniversitesi

Suudi Arabistan Kral Abdullah Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen yeni teknoloji "Visible Light Communication" (Görünür Işık Haberleşmesi) sistemini temel alıyor ve LED'ler kullanılarak aydınlatma ve iletişim bir arada sağlanıyor. Bir diğer ifadeyle, veri tranferine olanak sağlayan bağlantı aslında bir elektrikli lambanın ışıkları sayesinde gerçekleşiyor. Anlaşılan kablosuz bağlantı için sadece evin ışıklarını açmamızın yeterli olacağı günler yakında geliyor.