1 Nanometre Gate'e Sahip Transistör Üretildi!

Bu içeriğimize başlamadan önce, sizlerin daha iyi anlayabilmesi için önce Transistör/ler hakkına kısa bilgi vermek istiyorum.

Transistör nedir? Transistör yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşan, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistör kelimesi transfer ve rezistans kelimelerinin birleşiminden doğmuştur. 



Standart bir Transistörün üç bacağı vardır bunlar “Emiter, Kollektör ve Beyz” dir. Anahtarlama devrelerinde sık kullanılan transistörün A’dan B’ye elektrik akımını geçirebilmesi için Beyz’e yani içeriğimizde bahsedeceğimiz “Gate” yani Türkçe adı ile kapıya (Transistör çeşidine göre bu miktar değişmektedir) belirli bir elektrik verildiği zaman A ve B arasındaki kapıyı açar ve akımın iletilmesini sağlar. Bunu bilmeyenler için anlattım ve az da olsa içeriğimizi daha iyi anlama dileğimiz ile. 

Transistörler hayatımızın birer gizli kahramanıdır, en basitinden bugün bu içeriği okumak için kullandığınız bilgisayar, laptop ve telefonların işlemcilerinde aşağı yukarı 1 ila 2 milyon, yeni çıkan işlemci serilerinde bu 3 milyon belkide daha fazlasına kadar çıkabiliyor. Transistörün hayatımızdaki önemini birkez daha hatırladıktan sonra, bilimin ve yapılan araştırmalar sayesinde yakın geçmişte bile imkansız dediklerimiz günümüzde bir bir olmaya başlıyor.

Ali Javey, Jeff Bokor, Chenming Hu, Moon kim ve H.S Philip Wong bir arada çalışma yaparak 1 nanometreGate”e sahip olan bir transistör geliştirmeyi başardı. Yapılan bu başarılı çalışma sayesinde günümüzdeki elektronik devre elemanlarının boyu daha da ufak bir hal alabilir, ki elektronik dünyasında en ufak devre elemanları olarak bilinen “SMD-Surface Mount Technologie” yani türkçesi yüzey montaj teknolojisi’dir. Günümüzde 20 nanometre gate’e sahip silikon transistörler mevcut olup, yapılan çalışmalar sonrası elde edilen 1 nanometre gate sahip transistörün yapımında MoS2 kullanılmış. Kısacası yapılan bu çalışmaların devamı başarılı bir şekilde gelirse bu, gelecekteki teknolojik cihazların, örnek olarak: bilgisayar, laptob, akıllı telefonların daha güçlü performansa sahip olacağı anlamına geliyor.