Alakasız 5 Kişinin Maruz Kaldığı Gizemli Halüsinasyon Salgını

ABD’nin Oregon eyaletinde yaşayan 5 kişi, benzer halüsinasyonlar görmeye başladılar.

Salgın şekilde yayılan hastalıklara genel olarak bazı mikroplar ve virüsler sebep olur. Peki halüsinasyon görmek de salgın olarak yayılabilir mi?

ABD’nin Oregon eyaletinde bir gün içerisinde 5 farklı kişi, benzer semptomlar göstererek hastaneye gittiler. Bunlardan birincisi 78 yaşındaki bir kadının bakıcısıydı. Polisi arayıp otomobilinin birileri tarafından hasara uğradığını söyleyen bakıcının bulunduğu bölgeye gelen ekip, herhangi bir şey bulmadan geri döndü. Fakat birkaç saat sonra aynı kadın benzer şikayetlerde bulunca bu sefer halüsinasyon gördüğü düşünülerek hastaneye kaldırıldı. 

Asıl olaylar ise bundan sonra başlıyor. Gün içerisinde kadınla iletişim kuran hemen herkes benzer semptomlar göstermeye başladılar. Bakıcılığını yaptığı 78 yaşındaki kadın, iki memur ve bir hastane çalışanı da benzer sorunlar sebebiyle hastaneye kaldırıldılar. 

Yalnızca birkaç dakikayı birlikte geçiren bu beş insanın halüsinasyonlar görmeye başlamalarına ne sebep olmuş olabilir? Bu olayın bir şekilde çözüleceğini belirten Prof. James Giordano, halüsinasyonlarla ilgili birkaç bilgilendirmede bulundu. İlaçla tetiklenen halüsinasyonların görsel, işitsel olanların da psikolojik olduğunu söyleyen Giordano, hem görsel hem de işitsel olan halüsinasyonların da görülebileceğini söyledi. Örnek olarak ise kişinin omuzunda bir el hissetmesi, bir sürtünme ya da bir alanda kapana kısıldığını hissetmesini gösterdi. Stres, susuzluk, fazla kafein alımı, aşırı yorgunluk gibi fiziksel durumların zihinsel olarak çöküş yaratabileceğini söyleyen Giordano, bu 5 kişinin aynı anda bu durumlardan bir tanesini yaşamış olmasının 'tesadüf' gibi basit bir kelimeyle geçiştirilemeyeceğini söylüyor. 

Sonuç olarak 5 kişi aynı süre içerisinde benzer şekilde halüsinasyonlar gördü. Giordano, bu vakanın çözüleceğinden emin olsa da son olarak şunları söylüyor: ‘Onlar bir şey bulamadıklarını söylüyorlar fakat muhakkak gözden kaçırdıkları bir şeyler olmalı. Güçlü bir ilacın çok küçük dozunun hastalar üzerinde taşınmış ve bu 5 kişinin de bu ilaca maruz kalarak beyinlerinin kimyasal tepkimeler vermiş olabileceğini düşünüyorum. Eğer bunlar da değilse daha yapacağımız çok şeyler var demektir; çünkü beyin, sanılandan çok daha ilginç bir organ.