Hareketlerinizi Algılayarak Sanal Ortama Aktaran Kıyafet: SmartSuit Pro

Çağımız sinemasının olmazsa olmazı hareket algılama teknolojisi kullanmak artık hem çok kolay, hem çok daha ucuz.

Dev bütçeleri filmlerin çoğunda karşımıza çıkan motion-capture yanı haraket algılama teknolojisi, oldukça pahalı bir dizi işlemin ürünü olarak oluşturulmakta. Ayrıca hareketlerinizi sanal ortama aktarmak için bir de stüdyoya ihtiyacınız olması gerekiyor.

Peki bunların hiçbirine ihtiyaç duymadan, görüntü olarak da gayet şık bir kıyafet ile basitçe bunu yapmak güzel olmaz mıydı? Rokoko Electronics adlı firma, işte tam olarak da bunu düşünmüş ve SmartSuit Pro adlı özel kıyafeti geliştirmiş.

Hem profesyonel seviyede hareket yakalama hem de bunu yaparken maliyeti düşürmeyi amaçlayan firma, geliştirdiği kıyafet ile bu hedefine ulaşmayı amaçlamakta. Şirket CEO'su ve kurucusu olan Jakob Balslev, SmartSuit Pro ile mokap erişimini daha büyük ve basitleştirilmiş şekilde sunularak hem yaratıcılığı hem de filmlerin kalitesini arttırmayı amaçladıklarını, ayrıca film ve oyunlarda 3D animasyonun maliyetlerini düşürmeyi hedeflediklerini belirtmekte.

Sensör tabanlı hareket algılama sistemini kablosuz şekilde sunan kıyafet Unity, Unreal Engine 4 ve MotionBuilder gibi sektördeki lider yazılım geliştirme platformları ile de uyumlu olarak çalışabilmekte. Kullanım ve sağladığı kolaylık açısından SmartSuit Pro'nun önemi şu; artık motion capture sahneler barındıran bir film çekmek için ciddi paralar harcamanız ya üst seviye profesyonel ekipmanlar kullanmanız gerekmiyor. SmartSuit Pro, haraket algılama konusunda sunulabilecek en basit sistemi sunuyor.

Günümüzde SmartSuit Pro'nun sunduğu şeyleri sunan standart motion capture sistemler, 100 bin dolar civarında fiyatlara mal olmakta. SmartSuit Pro'nun başlangıç fiyatı ise sadece 2,245 dolar.

Başta SmartSuit Pro olmak üzere bu tarz sistemlerin giderek yaygınlaşması ve daha düşük maliyetlerde karşımıza çıkması ise bizim sinemamız adına da bir avantaj olabilir. Ülkemizde motion capture sahneler barındıran filmlere pek rastlanmıyor. Rastlanan filmler de genelde epey amatör oluyor, yapılan iş göze batıyor. Bu vb sistemler bizden de sağlam işler çıkmasının önünü açabilir.