Endonezya'da İki Yüzü Olan Bir Bebek Doğdu; Bu Duruma Sebep Olan Şey Ne?

Endonezya'da eşine oldukça az rastlanan bir vaka gerçekleşti. Gilang Andika isimli bebek, iki farklı yüzle dünyaya geldi.

Endonezya'nın Batam şehrinde, 2 ay önce bir bebek dünyaya geldi. Bu bebeğin 2 yüzü, 2 beyni var. Buna karşın bebeğin tek bir kafatası ve bedeni mevcut. Yapışık ikiz vakaları alışıldık olsa da bu tip bir diprosopus vakasına son 5 yılda sadece 35 kere rastlandı.

Andika'nın annesi Ernilasari Andika, hamilelik süresince herhangi bir gariplik hissetmediği ve garip bir durum da yaşanmadığı konusunda ısrarcı. İşin ilgiç tarafı, yapılan 3 farklı ultrasonda da herhangi bir anomali belirtisine rastlanmamış olması.

Tüm bu sorunlarının yanı sıra, minik bebek bir de hidrosefali rahatsızlığı ile boğuşuyor. Halk dilinde 'beyin sulanması' olarak adlandırılan ve büyük oranda yaşlılarda görülen bu rahatsızlık, bebeğin zihinsel gelişimini de engellemiş durumda.

Andika'nın ailesi oldukça zor günler geçirirken, bebeklerinin sağlığına kavuşabilmesi için tek dertleri para da değil. Oldukça masraflı bir operasyon olmasının yanı sıra bebeğin bir yüzünün, beyninin ve kafatasının alınması oldukça riskli bir operasyon. Doktorlar, bu sebeple ameliyat yapmaya yanaşmıyorlar.

Diprosopus (İki Yüzlülük) Nedir ve Neden Olur?

İki yüzlülük hastalığı, hamilelik esnasında Sonic Hedgehog proteininin (evet, oyun karakterinin ismi buradan geliyor) anormal aktivitesi sonunda gerçekleşir. Tespiti amniyotik kesede biriken sıvının fazlalığıyla olur. Diprosopus vakalarının çoğu ölü doğumla sonuçlanır. Ultrasonda tespit edilmesi durumunda aile konuyla ilgili bilgilendirilir. Dünyanın -kürtajı yasaklayan- birçok ülkesinde bu durumda kürtaja izin verilir.