Günümüzde İnsanların Ölümüne Neden Olan Başlıca Nedenler Açıklandı

Rus sağlık uzmanları, 21. yüzyılda insanların en çok kalp-damar, onkoloji hastalıkları ve HIV virüsü yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.

Rus sağlık uzmanlarına göre yakın gelecekte onkoloji hastalıklarının önüne geçilemeyecek, HIV enfeksiyonu ile baş etmenin yolları ise yaşadığımız asrın sonuna dek mutlaka bulunacak.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre bulaşıcı olmayan hastalıklar her sene yaklaşık 41 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Söz konusu hastalıklar bütün ölümlerin %71'ini oluşturuyor. Yaklaşık 18 milyon insan ise kardiyovasküler hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Rusya Sağlık Bakanlığı Moskova Bölgesi sağlık koruma başuzmanı Yekaterina İvanova, ölümlerin ana sebebinin kalp krizleri ve beyin kanamaları olduğunu belirtti.

Pek çok ülkede kardiyovasküler hastalıkları tedavi etme ve engelleme teknolojilerinin çok yüksek seviyelere ulaştığını kaydeden İvanova, kalp-damar hastalıklarına yakalanan insanların artık uzun müddet yaşayabildiklerini, ancak bu durumun bütün ülkeler için geçerli olmadığını ve bu sebeple ölüm oranlarının da çok yüksek olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kanserden kurtulmak şimdilik mümkün değil

Kanserin, dünyadaki ölüm sebepleri arasında 2. sırada bulunduğuna dikkat çeken sağlık uzmanları, yalnızca 2015 yılında bu hastalıktan 8,8 milyon insanın yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Rusya Klinik Onkoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Sergey Tülyandin, kanserin günümüzde niçin başlıca ölüm sebeplerinden biri haline geldiğini anlattı... Tülyandin, "Öncelikle, gelişmiş ülkelerde çok iyi bir teşhis söz konusu. İkinci neden ise, nüfusun yaşlanıyor olması. Çünkü kanser, yaşlılara mahsus bir hastalık. İnsanların yaşam süresi uzadıkça, kötü huylu tümör oluşma riski de artıyor" dedi.

Gelişmekte olan ülkelere dikkat çeken Tülyandin, "Beslenme, kötü huylu oluşumların gelişme riskini arttıran etkenlerden biri olabilir. Daha az bitkisel ve daha çok yağ ve karbonhidrat içeren proteinli gıdaların tüketilmesi ile ilgili bir durum. Obezite esasında gelişmiş ülkelerde ve mesela Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde bir salgın hastalığı ve kötü huylu tümör oluşma riskini de arttırıyor" diye konuştu.

Rus uzman, yakın bir gelecekte doktorların kanseri çeşitli aşamalarda tedavi etmeyi öğrenecek ve daha erken teşhis koyacak olmasına karşın, kanserden tamamen kurtulmanın şimdilik mümkün olmadığını da kaydetti.

Bu yüzyılın sonuna dek HIV yenilebilecek

Uzmanlar, günümüzde HIV enfeksiyonunun 35 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olduğunu ve 2016 sonu itibarıyla dünyada 36,7 milyon kayıtlı kişinin HIV virüsü taşıdığını söylüyor.

D. İ. İvanovskiy Viroloji Enstitüsünden Prof. Dr. Eduard Karamov; tüm dünyada, 30 yıldır, HIV enfeksiyonu ile mücadele etme araçlarının geliştirilmesi adına kapsamlı araştırmaların gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Karamov, "Bu yüzyılın sonuna değin, HIV ve AIDS ile baş edebilecek duruma geleceğimizi söyleyebilirim. Önceliğimiz, HIV'e karşı etkili bir aşıyı yaratmak olacak. Şimdiki ‘aday' aşılar insanların yalnızca %30'unu koruyabiliyor. Ve bu elbette yeterli değil" ifadelerini kullandı.