Türk Doktorlar, Çok Daha Basit Bir Yöntemle Kalp Pili Takmayı Başardılar

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında görev yapan doktorlar, minimal invaziv yöntemle çalışır durumdaki kalbe kalp pili yerleştirdi. Doktorlar bu yöntemin hem hastaya hem de hekime önemli avantajlar sağladığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında görev yapan doktorlar, minimal invaziv yöntemini kullanarak çalışan bir kalbe kalp pili yerleştirmeyi başardı. Öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Durdu, minimal invaziv (küçük kesi) yöntemi ile önemli bir operasyonu başarıyla tamamladıklarını belirtti.

Yöntemin hem hastaya hem de hekime önemli avantajlar sağladığını belirten Durdu, bu yöntemin Türkiye’deki sayılı merkezde yapılabildiğini vurguladı. Minimal invaziv yönteminde kişinin kaburgalarında herhangi bir kesik açılmıyor ve ameliyata bağlı kanama oranı da çok daha az oluyor. Bununla birlikte ameliyat başarısı da daha yüksek oluyor.

Serkan Durdu, “Bu yöntemde enfeksiyon riski daha düşük ve hasta çok daha kısa sürede taburcu olabiliyor” açıklamasını yaptı. Hastanın kalp fonksiyonlarında kemoterapi ve radyoterapi tedavisinden sonra önemli bozulmalar gerçekleşiyor ve kalbine pil takılması gerektiği belirtiliyor. Birçok merkezde üç kez ameliyata giren Ahmet Kaslı’nın damarların kapalı olması nedeniyle operasyonlar başarıyla tamamlanamıyor ve en son minimal invaziv yöntemiyle ameliyat edilmesine karar veriliyor.

Sağlığına geri kavuşan Ahmet Kaslı, tedavi olmak için çok yere başvurduğunu ancak kendisine yapılacak hiçbir şey olmadığı yönünde görüş aldığını belirtti. Kaslı, “KKTC’deki Osman hocamın sayesinde buraya geldim. Türkiye’deki hocalarıma ve ekibe çok teşekkür ediyorum. Hastaneden çıktığımda ilk ve en çok yapmak istediğim şey, ailemle dolaşmak” açıklamasını yaptı.