Son 10 Yılda Viral Olmuş En İyi 17 Video

Aklımızda yer etmeyi başaran ve uzun süre boyunca konuşulan, hepimizin bildiği son 10 yılda yayınlanmış ve viral olmayı başarmış en iyi 17 videoyu sizler için derledik.

YouTube'un 2005'de Twitter'ın ise 2006'da hayatlarımıza girmesinin ardından videolar da hayatlarımızda önemli bir yer edinmeyi başardılar. Fakat kimse viral videoların nasıl ya da neden ortaya çıktığını bilmiyor. Sevimli bir çocuk videosunun nasıl milyonlarca izlenme aldığı ya da sevimli kedi videolarının nasıl bu kadar çok izlenme aldığı bilinmiyor. 

2010'lu yıllara baktığımız zaman da durum aynı. Bazı videoların neden bu kadar ünlendiği ve nasıl yayıldığı günümüzde bile bilinmiyor. Hemen hemen hepimiz son 10 yılda çıkan viral videoları hatırlıyoruz. Biz de bu videoları sizler için derledik.

Double Rainbow (2010):

"DOUBLE RAINBOW! It's SO INTENSE!" sözleri Paul "Bear" Vasquez'e aittir. Kaliforniya'daki Yosemite Ulusal Parkı'nın hemen dışındaki ön bahçesinden iki çarpıcı gökkuşağını çektiği video internette viral olmayı başarmıştı. Bugün Çift Gökkuşağı Adam olarak bilinen adamın ve videonun neden bu kadar ünlü olduğu hala bilinmiyor. 

Bed intruder (2010):

Yerel haberlerde yer alan videonun konusu ise Alabama'da yaşayan Kelly Dodson isimli kadının, bir adamın kendisine saldırmak için penceresine tırmandığını söylemesiyle başlıyor. Ardından kardeşiyle yapılan röportajda kardeşinin kullandığı "Y'all need to hide your kids, hide your wife, and hide your husband 'cause they're rapin' everybody out here" sözleri  Gregory Brothers tarafından remixlenerek bir şarkı oluşturuluyor. Bu şarkı da zamanında tam olarak 144 milyon izlenme almayı başarmış. Videodan elde edilen gelirin bir kısmının ise saldırıya uğrayan ailenin evlerini daha güvenli hale getirmek için harcandığı söyleniyor.

Nyan Cat (2011):

Bu videoda ise animasyon haline getirilmiş ve arka tarafından gökkuşağı çıkartan bir kedi var. Video hakkında söylenebilecek daha fazla bir şey yok.

Friday (2011):

Hafızalarımızda yer edinmeyi başarmış bir şarkıyla karşımızda Rebecca Black'in Friday şarkısı var. Hepimiz hayatlarımızın bir döneminde bu şarkıyı duymuş ya da dinlemişizdir. Aslında anlamsız sözlerden oluşan bu şarkının 13 yaşındaki Rebecca Black'in doğum günü hediyesi olması gerekiyordu. Klip çekimleri için 4,000 dolar harcanan bu sinir bozucu derecede bağımlılık yapan şarkı, o yıllarda listelerin en üst sıralarında yer almayı başarmıştı. 

Kony (2012):

Kony 2012, Uganda kültürüne ve milis lideri olan Joseph Kony'e karşı harekete geçilmesini teşvik eden siyasi bir hareket olarak ortaya çıkmıştı. Fakat video popülaritesinin doruklarındayken işler iyice garipleşmişti. Videonun yönetmeni Jason Russell, San Diago'daki kamuoyu bozukluğunu tüm çıplaklığıyla filme çekmeye çalışıyordu. Fakat yönetmenin ailesi, onun Kony videosunun inanılmaz popülaritesinden dolayı "reaktif psikoz" hastalığıyla uğraştığını ve acı çektiğini dile getirdiler. Viral videoların bazen karanlık yönleri de ortaya çıkabiliyor.

Gangnam Style (2012):

Sırada yine hepinizin hatırlayacağı bir şarkı var. Akıllarımızda hem şarkısıyla hem de dansıyla yer etmeyi başarmış olan Gangnam Style, 2012 yılında yayınlandıktan 5 ay sonra milyarlarca izlenmeye ulaşmayı başarmıştı. Dansıyla milyonları etkisi altına almayı başarmış olan Güney Koreli Psy, belki de en başarılı dönemlerinden birini geçirmişti. Şarkının klibindeki dans da tüm dünyayı etkisi altına almayı başarmıştı.

Call Me Maybe covers and lip dubs (2012):

Carly Rae Jepsen'in Call Me Maybe şarkısı 2012 yılının en çok dinlenen şarkılardan biri olmayı başarmıştı. Ayrıca şarkı düzinelerce videonun da ilham kaynağı olmayı başarmıştı. Bunlardan en ünlülerinden biri ise Harvard erkek beyzbol takımının çektiği video olmuştu. Videoyu yukarıdan izleyebilirsiniz.

What Does the Fox Say? (2013)

Gangnam Style gibi bir anda ünlenen What Does the Fox Say? şarkısı bir MadLibs oyunundan çıkan elementler bir araya getirilerek oluşturulmuştu. Norveçli bir komedi ikilisi olan Ylvis tarafından yapılan şarkıda tilkilerin nasıl bir ses çıkardığı tanımlanmaya çalışılıyor. Not: Hala tilkilerin ne söylediğini bilmiyoruz.

Harlem Shake (2013):

Harlem Shake, DJ Baauer tarafından 2013'te çıkarılan hit bir şarkıydı, ancak tıpkı Call Me Maybe gibi, evren onu ele geçirdiğinde tamamen farklı bir şeye dönüştü. Yukarıda izleyebileceğiniz Norveç ordusu gibi, Simpsons'lar gibi ve nice örnekleri bu akıma kapılmıştı. Tüm dünyayı etkisi altına alan akımlardan biri olmayı başarmıştı.

Ice Bucket Challenge (2014):

Aslında viral videolar ya da akımlar arasındaki en anlamlı çalışmalardan biri bu akım olmuştu. ALS hastalığına farkındalık yaratmak için ortaya çıkan bu akımda insanlar kafalarından aşağıya bir kova dolusu buzlu su döküyordu. Bu durum ise ALS hastalarının yaşamış olduğu durumun kısa bir örneği olarak hissediliyordu. İnsanların birbirine meydan okumasıyla sürekli olarak büyüyen bir yapıya sahip olan bu akım Bill Gates gibi ünlü isimler tarafından bile yapılmıştı.

Tiny Hamsters Eating Tiny Burritos (2014):

Bu video için ise söylenebilecek pek bir söz yok. Sadece çok tatlı olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Pizza Rat (2015):

Aslında sadece bir pizza dilimini New York'taki bir metro istasyonuna doğru sürükleyen sıçanın olduğu video insanlar tarafından ünlü çizgifilm karakteri olan Usta Splinter'ı anımsattığı için bu kadar çok izlenme elde etmeyi başarmış.

Pen-Pineapple-Apple-Pen (2016):

Bu video için ise söylenecek pek fazla söz yok. Zaten şarkının içerisinde geçen pek fazla söz de yok. Japon komedyen Kazuhito Kosaka'nın ortaya çıkarttığı bu şarkı da bir zamanların en ünlü şarkılarından biri olmayı başarmıştı.

Water bottle flipping (2016):

Michael Senatore'nin kendi okulundaki yetenek gösterilerinden birinde yaptığı şişeyi fırlatıp havada tam tur atmasını sağladıktan sonra düz bir şekilde zemine oturmasını sağladığı bu video, bir anda insanlar arasında yayılmaya başladı. Birçok insanın ellerindeki nesneleri özellikle de su şişelerini fırlatarak bu hareketi yapmaya çalıştıklarına hep beraber şahit olmuştuk.

BBC Dad (2017):

Profesör Robert Kelly, Güney Kore'deki evinde BBC ile Skype röportajı yapmaya çalışıyordu. Bu sırada ise önce 4 yaşındaki kızı ardından 8 aylık oğlu objektiflere girmeyi başardı. Kelly'nin eşi çocukları odadan çıkarsa bile artık ne zaman Profesör Robert Kelly ile bir röportaj yapılacak olsa izleyicilerin gözleri ofisin kapısına odaklanıyor.

Yanny/Laurel (2018):

Bir zamanlar ortaya çıkmış olan elbisenin rengi ile ilgili tartışma bu video ile farklı bir boyuta taşınmıştı. "Yanny" ya da "Laurel" duyan insanlar ikiye ayrılmıştı.

Dad and babbling baby (2019):

Komedyen D.J. Pryor ve 19 aylık oğlu Kingston, TV şovu olan İmparatorluğu finalini tartışıyor gibi görünüyor. Fakat mükemmel bir zamanlamaya sahip olan Kingston babasının sözlerini sürekli olarak çıkarttığı sözlerle kesmeyi başarabiliyor. İkili daha sonra bu içeriği babalar günü reklamı olarak da kullandı. 

Sizler bu videolar hakkında ne düşünüyorsunuz? Aklınızda en çok kalan ya da sizi en çok etkileyen video hangisiydi? Yorumlarda belirtebilirsiniz.