Google'ın Yan Şirketi Sidewalk Labs, Kanada’da Akıllı Şehir İnşa Edecek

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in kentsel inovasyon girişimi olan Sidewalk Labs, Kanada’nın Toronto kentine çevre dostu yapıların bulunduğu, veri odaklı bir akıllı şehir inşa etmek istiyor.

2015 yılında New York’un eski belediye başkan yardımcısı Daniel L. Doctoroff tarafından kurulan Sidewalk Labs, teknolojik çözümler ile kentsel altyapının iyileştirilmesi ve yaşam maliyeti, verimli ulaşım ve enerji kullanımı gibi konuların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Bu amaçla Kanada’nın en büyük şehri Toronto’nun yerleşim olmayan bir bölgesine akıllı bir kent kurmak isteyen şirket, yerel yönetimden ilk onayı aldı; ancak Sidewalk Labs’ın bu girişimi, bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yetkililer, şirketin kente yerleştireceği sensörlerden toplanan verileri şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğine karar verdi. Projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Mart 2020’de düzenlenecek referandumla belli olacak.

“Sağlıklı bir gezegen için yeni standartlar oluşturmak istiyoruz”

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Sidewalks Labs, bölgenin gelişiminden sorumlu olan Waterfront Toronto grubu ile kritik konularda anlaştıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Toronto’da kapsayıcı bir mahalle kurmak, insanların işe gitmek için harcadığı süreyi kısaltmak, emlak fiyatlarını ucuzlatmak ve yeni istihdam alanları yaratmak istediklerini ifade eden şirket, “Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gezegen için yeni standartlar oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Waterfront Toronto grubu ise henüz nihai bir anlaşmanın olmadığını ve hala yapılması gereken çok fazla işin olduğunu belirtti. Sidewalk Labs’ın inşa edeceği akıllı şehir, ilk etapta 62 hektarlık bir alanı kapsayacak. Trafik, atık yönetimi, ulaşım ve enerji kullanımı gibi konulara yüksek teknolojili çözümler üretmeyi hedefleyen şirket, projenin olumlu bir şekilde ilerlemesi durumunda kentin sınırlarını daha da genişletmeyi amaçlıyor.