Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Soruları Yanıtladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Koca, 18 yaş ve üzerinin cuma gününden itibaren aşı randevusu alabileceğini açıkladı.

İlk kez 2020’nin Mart ayında ülkemizde tespit edilen koronavirüs, bugüne kadar toplamda 5 milyon 381 bin 736 kişide görüldü ve 49 bin 29 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Son haftalarda aşılama çalışmalarının hızlanmasıyla günlük vaka sayılarında azalmalar görüldü ve geçtiğimiz gün 1 Temmuz itibarıyla sokağa çıkma yasaklarının kalkacağı açıklandı.

Her hafta olduğu gibi bu hafta da Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yeniden kameraların karşısına geçti. Salgını aşıyla aşacağımızı yeniden vurgulayan Koca, salgın döneminde kalp krizi teşhislerinin %56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümlerin %10’dan fazla arttığını açıkladı.

Dolaylı nedenlerle en az 50 bin vatandaşımızı daha kaybettik:

Fahrettin Koca, "COVID-19 ölümlerini DSÖ’nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.” ifadelerini kullandı.

Mevcut ölümlerin 3 – 4 katı daha kayıp bekleniyor:

Bakan Koca, gelecek 3 yıl boyunca hastalığı geçirmiş kişilerde ne tür yan rahatsızlıkların çıkacağının henüz tespit edilemediğini, mevcut ölümlerin 3 – 4 katı daha kayıp beklendiğini belirtti.

18 yaş ve üzeri, cuma günü itibarıyla randevu alabilecek:

Aşı randevuları son olarak 25 yaş sınırına indirilmişken Sağlık Bakanı, cuma günü itibarıyla 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceklerini açıkladı.

Delta Plus henüz ülkemizde görülmedi:

Fahrettin Koca, yeni keşfedilen Delta Plus varyantının henüz ülkemizde görülmediğini açıkladı. Öte yandan Delta varyantı görülen 134 vakanın olduğunu belirtti, illerdeki dağılımın da artmaya başladığını söyledi. Bu vakaların 82’ninse İstanbul’da olduğu aktarıldı.

İkinci doz için 6 haftalık ara, 4 haftaya çekilebilir:

Fahrettin Koca, ikinci doz aşıların yapılması için birinci dozla araya konulan aralığın 6 haftadan 4 haftaya çekilebileceğini söyledi.