Rusya'nın En Büyük 5 Bankasına Devasa Siber Saldırılar Yapıldı

Rusya'ya son 1 haftadır yapılan siber saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Başkan Putin, 2 Aralık'ta "Yakın gelecekte yabancı devletlerin hackerları siber saldırılar yapabilir" ifadeleri geçen bir doktrin açıklamıştı.

Rus telekom devi Rostelecom, ülkedeki en büyük 5 bankaya yapılan DDoS ataklarını engelledi. 5 Aralık’ta gerçekleşen büyük çaplı saldırı, toplamda 2 saat sürdü. Rostelecom’un siber güvenlik müdürü Muslim Medzhlumov, yaptığı açıklamada, sistemlerine gelen trafiğin genelinin, IoT cihazları olarak da bilinen akıllı ev cihazları üzerinden geldiğini söyledi.

Saldırıya mahal veren şey CWMP protokolü. Bu protokolün birkaç cihaza uygulanabiliyor olması DDoS saldırılarını rahatlıkla organize edebilmelerine olanak veriyor. Bu haftanın başında Alman Deutche Telecom ve İrlandalı Eircom’a büyük saldırılar yapılmıştı.” ifadelerini kullanan Medzhlumov, Ruslar’ın siber güvenlik konusunda iddialı olduğunu da ekledi.

2 Aralık’ta Rus istihbarat teşkilatı FSB, ülkelerinde 5 Aralık’tan itibaren büyük çaplı siber saldırılar olabileceğini açıklamıştı. Amaç bu tarz olaylarla Rusya’nın dengesini bozmak. VBT bankası ise 5 Aralık’tan itibaren saldırıya uğramaya başlamıştı. Salı günü devlet başkanı Putin, yeni siber güvenlik doktrinini imzalamıştı. Doktrine göre Rus bilimsel araştırma merkezleri, hükümet kuruluşları ve askeri kuruluşları; yabancı devletlerin hackerları tarafından hedef alınacak. Ayrıca Rusya’daki devlet dairelerini gerekli IT önlemlerini almaları konusunda uyarmıştı.