Türkiye’nin Sabit İnternet Hızında, Dünya Genelinde Kaçıncı Sırada Olduğu Açıklandı

Dünya genelinde internet hız ölçümleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren kurumlardan Akamai, Türkiye’nin dünya genelindeki sabit internet hız ortalamalarını açıkladı.

Son dönemlerde açıklanan raporlar, ülkemizin bazı alanlarda dünya ortalamasının epey altında kaldığını gösteriyor. Birkaç hafta Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması’nın açıklanan sonuçlarını aktarmıştık. Şimdi de dünya genelinde internet hız ölçümleriyle ilgili çeşitli raporlar sunan Akami, 2016’nın ilk çeyrek verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye, sabit internet hızında ortalama 7.2 Mbps ile dünyada 64. sırada yer alıyor. Mobil internet hızımız ise ortalama 6.5 Mbps.

Türkiye’deki internet hızının dünya ile kıyaslandığında ortaya çıkan durumun hiç de iç açıcı olmadığını söyleyen Türkiye Bilişim Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Akyelli, "Kendi içimizde bazı gelişmelere mutlu oluyoruz ama dünya ölçeğinde baktığımızda ne yazık ki istediğimiz noktada değiliz. 7.4 milyar olan dünya nüfusundan internete bağlanan insan sayısı 3.4 milyarı bulurken, dünyada sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişi sayısı 2.3 milyar. Dünyada 3.8 milyar mobil cihaz kullanıcısının 2 milyarı mobil cihaz üzerinden sosyal medyayı kullanıyor" açıklamalarında bulundu.

Türkiye’dek aktif internet kullanıcı sayısının 46.3 milyonu bulduğunu, mobil internet kullanıcı sayısının 40.5 milyona da yaklaştığını belirten Akyelli, “Türkiye'de, aktif sosyal medya hesapları 42 milyona yükselirken, mobilde aktif sosyal medya hesapları 36 milyon oldu. Dünyada aktif internet kullanıcısı ve aktif sosyal medya hesabı yüzde 10 artarken, Türkiye'de aktif internet kullanıcısı yüzde 10 büyüdü. Aktif sosyal medya hesabı ise yüzde 5 arttı. 2016 sonunda internet kullanıcı sayısının dünyada 3.5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

İnternet yaygınlığı konusunda %98.2 ile zirvede İzlanda’nın bulunduğunu belirten Akyelli, dünyanın en iyi programcıları ve yazılım mühendislerine yönelik site olan HackerRank’in açıkladığı dünyanın en iyi programcıları sıralamasında Türkiye, 77.5 puanla 30. sırada yer alıyor. 50 ülkenin sıralandığı listede Çin 100 puanla 1., Rusya, 99.9 puanla ikinci sırada yer alıyor.