Nvidia, Yapay Zeka Araştırma Merkezi Kuracağını Duyurdu

Yapay zekanın sınırları genişledikçe, araştırmaların gerçekleştiği merkezlerin ve araştırmalara dahil olan şirketlerin de sayısı artıyor. Nvidia da son dönemde bu konuda attığı adımlara bir yenisini ekledi.

Derin öğrenme ve yapay zeka çalışmaları, geleceğimizi şekillendiren en önemli teknolojik gelişmeler arasında sayılıyor. Seneler önce uzaya yaptığımız yolculuk nasıl ki gelecek için umut vaad edici kabul edildiyse, çağımızın çığır açan işlerinin de yapay zekalar ve derin öğrenme sonucu elde edileceği düşünülüyor. Durum böyle olunca da haliyle pek çok şirket artık konuyla ilgili çalışmalara ağırlık vermiş durumda.

Nvidia da robotik mühendisliği ve derin öğrenme konusunda çalışan şirketler arasına dahil oldu. Önümüzdeki aylarda Seattle'da bir robotik geliştirme merkezi de açacak olan şirket, resmi blog sayfasından yaptığı duyuru ile Toronto'da bir derin öğrenme ve yapay zeka geliştirme merkezi kuracaklarını duyurdu.

Ekip, Toronto Üniversitesi'nde derin öğrenme ve bilgisayar vizyonu uzmanı Profesör Sanja Fidler tarafından yönetilecek. Araştırma ve geliştirme çalışmalarının ilk amacı ise derin öğrenmeye yönelik yenilikçi yaklaşımlar keşfetmek olacak. Araştırma merkezinin Toronto'da açılmasının sebebi ise Toronto'nun da tıpkı Montreal gibi özellikle yapay zeka ve derin öğrenme konusunda pek çok öncü kuruluşa sahip olması.

Konu ile ilgili bir başka gelişme ise Google'ın Gana'da açacağını duyurduğu yapay zeka araştırma merkezi. Afrika'da ilk olacak merkez, Google himayesinde pek çok yeniliğe imza atacağı düşünülüyor. Aslında özellikle geçtiğimiz son bir yıl içinde bu konuda pek çok adım atıldı.Geçtiğimiz ay Samsung Research, 2020 yılında dünya çapında 1.000 AI araştırmacısını istihdam etme planlarının bir parçası olarak Cambridge, Moskova ve Toronto'daki AI laboratuvarlarını açarken, Google da Aralık ayında Çin'de ve Ocak ayında Fransa'da sağlık, bilim ve sanat alanında AI çalışmaları yapabileceği merkezler açmıştı.